Bataie pe satele bacauane

Prefecturile din Bacau, Neamt, Vrancea, Harghita si Vaslui se afla în conflict in ceea ce priveste modificarea limitelor de vecinatate. Incapacitatea autoritatilor bacauane de a riposta pretentiilor da frâu liber pretentiilor „megiesilor”.

La granita cu judetul Neamt se afla catunul Frunzeni, din comuna Blagesti. Peste 300 de cetateni sunt înregistrati cu domiciliul în judetul Bacau, insa platesc impozitele în… Neamt. Prefectura Vaslui solicita hectare importante din satul Dragomiresti, iar disputa cu Vrancea are ca obiect suprafete situate în comunele bacauane Cotofanesti si Urechesti, pe care Prefectura judetului le doreste alipite comunei Ruginesti.

Conflictul cel mai puternic este insa cel cu judetul Harghita. Aproape 500 hectare de fânete din Sân Martin, precum si tabara scolara Valea Uzului au fost transferate, printr-un ordin al ministrului Laszlo Borbely, în administratia judetului Harghita. Prefectura Bacau a cerut în instanta anularea ordinului si a obţinut câstig de cauza, insa administratia centrala a hotărât înfiinţarea unei comisii din care fac parte specialisti ai oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara, directiilor silvice, prefecturilor si comisiilor locale de fond funciar din cele doua judete.

Se vor efectua masuratori comune,dupa care se va decide adevaratul proprietar al obiectivelor revendicate. „Problemele de granita ale judetului Bacau sunt rezultatul ultimei împartiri administrativ-teritoriale care a avut loc în România în 1968, ne-a declarat subprefectul Gheorghe Hură.

Aceste situaÅ£ii se pot rezolva pe cale amiabila în cadrul unor comisii speciale ce se vor înfiinÅ£a în cursul acestei luni si în judetele Vrancea, Vaslui si NeamÅ£. Acestea se vor reuni cu specialistii bacauani pentru a analiza istoricul si documentele privind hotarele în zonele revendicate. ÃŽn functie de rezultatul masuratorilor topografice si al concluziilor compararii documentatiilor aflate în posesia fiecarui judet se vor initia masuri de intrare în legalitate”.

Ungurii nu renunta la ciopârtirea judetului Bacau!

Directia Judeteana pentru Tineret Bacau a primit Ordinul 1093/2006, emis de Karol Borbely, seful Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport din România, prin care i s-a adus la cunostinta ca nu mai este proprietara taberei de la Poiana Uzului!.

„Se aproba transmiterea taberei Valea Uzului, proprietate publica a statului in administratia Autoritatii Nationale Teritoriale, situata in localitatea Valea Uzului, impreuna cu mijloacele fixe si obiecte de inventar aferente, spre utilizarea Directiei Judetene pentru Tineret Harghita, de la Directia Judeteana pentru Tineret Bacau”, a sunat ordinul lui Borbely.

Ministrul udemerist a considerat ca poate ciopârti dupa bunul plac un judet, rapindu-i o parte din tertitoriu dupa niste criterii numai de dânsul cunoscute. El s-a bazat pe o hotarâre a Consilului Local al comunei Sânmartin, din judetul Harghita, prin care tabara de la Poiana Uzului ar intra in posesia lor. Putea un Consiliu Local sa modifice harta României?

Reactii si… reactii!

Primarul orasului Darmanesti, Dumitru Cojocaru, ne-a declarat: „Este un ordin nedrept si o decizie aberanta a ministrului Borbely. Poiana Uzului n-a apartinut niciodata Harghitei, dovada impartirea administrativa prin care localitatea apartinea judetului Bacau. Comuna Sân Martin nu poate face dovada ca asezarea a fost a acestei comune, care este situatta la mare departare de Poiana Uzului”.

Mihai Sustac, directorul Directiei Judetene pentru Tineret Bacau, spune: „Am contestat in instanta acest ordin al ministrului, am depus documentatia necesara pentru a ne sustine punctul de vedere. Exista o harta intocmita in 1972, conform careia tabara figureaza in judetul Bacau. Suntem in posesia unui proces verbal incheiat intre Oficiile Cadastrelor din judetele Bacau si Harghita, pe 25 martie 1998, prin care se mentioneaza ca in conformitate cu lucrarile de introducere a cadastrului in comuna Darmanesti, lucrare efectuata in 1985, tabara scolara de la Valea Uzului, comuna Darmanesti, se afla in administrarea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Ei bine, in baza acestei documentatii am obtinut prin hotarâre judecatoreasca definitiva anularea ordinului ministrului Borbely si am si intabulat tabara ca fiind a noastra. Din pacate, se afla in stare de conservare, neexistând bani pentru a o reda circuitului”.

Nu la fel stau lucrurile cu satul Frunzeni, din comuna Blagesti. „Intravilanul localitatii a trecut deja la Neamt. Era si greu pentru locuitorii acestuia, sa apartina de comuna Costisa, din judetul Neamt, iar casele sa le aiba in judetul Bacau”, ne-a declarat primarul comunei Blagesti, Laurentiu Munteanu.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*