Amenzi drastice pentru munca la negru

Patronii care recurg la forta de munca a cetatenilor straini, fara forme legale, si îi platesc „la negru” risca amenzi cuprinse între 50 si 100 de milioane de lei din partea reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca.

Conform unei hotarâri de guvern, cuantumul amenzilor aplicate pentru astfel de abateri este de cinci ori mai mare decât in cazul celor aplicate pentru muncitorii autohtoni care muncesc fara forme legale. „Patronii care angajeaza fara forme legale muncitori români sunt amendati, potrivit Codului Muncii, cu sume cuprinse între 15 si 20 de milioane de lei. Amenda este acordata pentru fiecare lucrator gasit în neregula.

ÃŽn conditiile în care reprezentanul Inspectiei Muncii constata ca angajatorul a încalcat flagrant drepturile muncitorilor straini, amenda poate fi si de 200 milioane de lei, aceasta fiind de altfel sanctiunea maxima”, declara Haralambie Irimescu, inspectorul sef al ITM Bacau. Aceasta masura a fost impusa pentru ca piata muncii „la negru” din România sa nu fie invadata de cetateni straini care provin din statele UE, carora tara noastra nu le-a pus restrictii.

Fratii moldoveni pun osul

Amenzile acordate patronilor care recug la forta de munca straina la „negru” trebuie sa fie mai mari, întrucât infractiunea este mai mare decât în cazul românilor care muncesc ilegal, deoarece strainii nu pot presta activitati remunerate decât pe baza permisului de munca eliberat de autoritatile române. Potrivit Departamentului pentru Munca în Strainatate, pe teritoriul României muncesc legal 1.321 de moldoveni, 125 de sârbi si 55 de ucraineni.

In 2006, Ministerul Muncii a fost împuternicit de Guvern sa elibereze 12.000 de permise de munca pentru cetatenii straini care solicita joburi în România. „In judetul Bacau nu a fost identificata nicio persoana straina care sa lucreze fara forme legale”, spune Dan Buftea, purtator de cuvând in cadrul ITM Bacau.

Peste 300 persoane au lucrat ilegal in 2006 in judet

In schimb, cu prilejul controalelor efectuate in 2006, reprezentantii ITM Bacau au depistat muncind fara forme legale 347 persoane. Actiunile s-au desfasurat in cadrul a trei campanii nationale. In Campania privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul constructiilor au fost identificate 54 persoane fara forme legale de angajare, aplicându-se sanctiuni in valoare de 93.500 lei.

In domeniul confectiilor au fost depistate 9 persoane muncind la negru, sanctiunile fiind in valoare de 13.500 lei, iar in domeniul produselor de morarit si panificatie au fost identificate 18 persoane fara forme legale de angajare, aplicându-se sanctiuni contraventionale de 29.000 lei. In 2006 au fost controlati 2.859 angajatori si 119.027 salariati ai acestora, din care 48.924 femei siu 87 tineri sub 18 ani.

212 angajatori foloseau 347 persoane fara forme legale de angajare. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 817.900 lei, din care 559.000 pentru muca fara forme legale. O atentie deosebita a fost acordata agentilor economici care au angajat tineri in vârsta de pâna la 18 ani.

„Au fost organizate doua intâlniri cu membrii echipei intersectoriale locale unde au fost prelucrate situatii de identificare a muncii copilului in cadrul unor gospodarii ale persoanelor fizice semnalate de Directia Generala de Protectie a Copilului Bacau”, ne-a declarat Dan Buftea, purtator de cuvânt in cadrul ITM Bacau.

Din cele 2.859 de societati verificate, la 54 au fost identificate 76 de persoane minore ce desfasurau activitate in cadrul unitatilor de productie, neconstatându-se insa abateri cu privire la respectarea regimului de lucru al minorilor prevazut de Legea 53/2003.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*