”Cu toate pânzele sus” pe urmele ”SperanÅ£ei”

Călătoriile imaginate de scriitorul Radu Tudoran în cunoscutul roman ”Cu toate pânzele sus”, după ce au marcat decenii de-a rândul imaginaÅ£ia ÅŸi spiritul de aventură al multor adolescenÅ£i, vor fi transformate în realitate de un echipaj băcăuan, informează corespondentul ROMPRES.

Traseul ar urma să respecte întocmai ruta stabilită de autor pentru vasul ”SperanÅ£a” în cunoscuta carte, urmând să se realizeze o premieră românească prin atingerea punctului extrem sudic de pe continentul America de Sud, utilizându-se un vas cu pânze.

Plecarea va avea loc din portul Tomis-Constanţa, iar ambarcaţiunea va naviga pe Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, urmând cursul coastei africane, până la strâmtoarea Messina, şi, apoi, în Franţa, unde se petrece o parte a acţiunii din roman.

Prin Gibraltar, echipajul băcăuan va ieşi în Atlantic, pe care îl va traversa, urmând coasta atlantică a Americii de Sud, pentru a ajunge în Ţara de Foc, unde se derulează, practic, o importantă parte a acţiunii din carte.

”Scopul nostru este de a face un film documentar în cadrul acestui proiect de navigaÅ£ie inedit pentru România, dar ÅŸi de a promova imaginea ţării noastre în lume”, a declarat, pentru ROMPRES, Marius Albu, căpitanul echipajului ”SperanÅ£ei” băcăuane.

Albu este primul român care a realizat înconjurul lumii cu o ambarcaţiune cu vele. Marius Albu mai are în palmares o expediţie românească pe cel mai înalt vulcan activ din lume, Ojos del Salados, 6.893 de metri, escaladarea celui mai înalt vârf din America de Sud, Aconcagua, 6.959 de metri, şi vârful Mont Blanc, de 4.874 de metri, din Alpi.

În echipaj, pe lângă soţia sa, Cătălina, expert în scufundări marine, care l-a însoţit în expediţiile făcute în Australia şi Marea Caraibilor, dar şi pe Aconcagua, ar urma să intre doi-trei biologi de la muzeul şi facultatea de specialitate din Bacău, trei marinari profesionişti, un bucătar, dar şi fotoreporteri.

Întregul proiect pentru această călătorie, care vizează parcurgerea a mai bine de 10.000 de mile marine, beneficiază de un buget estimat la 420.000 de euro, din care 250.000 de euro pentru procurarea ambarcaţiunii.

”Avem promisiuni că vom fi ajutaÅ£i de diferiÅ£i sponsori, astfel încât ‘SperanÅ£a’ noastră va pleca în inedita călătorie cât mai repede posibil”, afirmă Marius Albu.

Adauga un comentariu

*