Tinerii sub 35 de ani, obligaţi la pensii private

De anul viitor, toţi românii sub 35 de ani vor fi obligaţi să contribuie la fondurile private de pensii. Acestea vor investi banii luaţi de la populaţie pentru a obţine profit, informează Antena 3.

Numai că orice investiţie presupune riscuri. Iar statul nu garantează că oamenii vor primi la pensie nici măcar atât cât au cotizat de-a lungul anilor.

Sumele gestionate de fondurile de pensii private s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro. Banii vor putea fi investiţi în titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni sau conturi bancare. Dacă au noroc vor primi în plus.

Dacă lucrurile nu vor merge bine, vor primi mai puţin decât dacă şi-ar fi ţinut banii la saltea. Primele contribuţii la fondurile de pensii private obligatorii vor începe să fie colectate din ianuarie 2008. Ele vor fi obligatorii pentru cei până în 35 de ani, şi opţionale pentru cei între 35 şi 45 de ani. La început, contribuţia va fi de 2,5% din salariul brut, procent care va creşte progresiv până la şase la sută în 2015. Administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contribuţiilor colectate.

Adauga un comentariu

*