S-a terminat cu carutele pe sosele?

In judetul Bacau sunt patru drumuri nationale si unul european. Conform noului Cod Rutier, niciun vehicul cu tractiune animala nu mai are voie sa circule pe un drum national, amenda fiind cuprinsa între 350 si 780 de lei.

Noul Cod Rutier da batai de cap carutasilor si nu numai lor. Nicio caruta nu mai are voie sa circule pe drumurile nationale, iar cine o face, va plati amenzi usturatoare. Primarii din comunele tranzitate de astfel de sosele vor fi obligati sa amenajeze drumuri speciale pentru carute, mai ales ca numarul carutasilor amendati de politisti creste de la o zi la alta.

Masura starneste nemultumiri nu numai in randul carutasilor, dar si a primarilor, mai ales ale comunelor in care soseaua nationala trece chiar prin mijlocul comunei! Aceasta prevedere ii va lega de maini si de picioare pe carutasi, care nu vor mai putea sa circule dintr-o localitate în alta. Singura solutie ar fi amenajarea de drumuri pentru carute si biciclete, paralele cu soseaua dintre sate. Amenajarea drumurilor costa în jur de 6.000 de lei. Cumpararea terenului necesar, aflat în proprietatea unor persoane particulare, va costa alti bani.

„La fiecare adunare populara sunt asaltat de posesorii de carute, spune Ion Apostol, primarul comunei Filipesti, una din cele tranzitate de E 85. Deocamdata, nu se intrevede nici o solutie, nimneni nu vrea sa cedeze o palma de teren sau sa mute gardul o jumatate de metru. Vom amenaja un drum intre sate. Masura inseamna sugrumarea carutasilor. Eu am ajuns la un fel de compromis cu politistii din comuna, sa-i ierte de amenzi pe cei care au carutele echipate corespunzator. Oricum castiga in instanta, pentru ca eu sunt nevoit sa le eliberez o adeverinta ca nu am posibilitatea amenajarii unor drumuri paralele”.

In comuna Cleja, situatie identica. „Intre Valea Mica si Cleja am amenajat un drum secundar, dar tot trebuie traversata soseaua. In Gheorghe Doja nu exista nici o posibilitaste, sunt numai dealuri. Este practic imposibila amenajarea de drumuri paralele. Macar sa li se permita traversarea”, spune Ion Joca, primarul comunei Cleja. Asadar, o masura buna, care ar rezolva in mare parte siguranta traficului rutier, dar care nu poate fi pusa in aplicare decat in foarte putine situatii. Asa ca, amenzile vor curge garla pe capul carutasilor.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*