Eroare judiciara indreptata

O eroare judiciara cu grave consecinte asupra vietii unui batran de 75 de ani a fost corectata de Tribunalul Bacau. Ramas fara garsoniera, Constantin Cristea, din Bacau, a reintrat in posesia ei dupa patru ani de cand i se instrainase abuziv locuinta. Lantul de erori judiciare face acum ca mai multe familii, mai mult sau mai putin vinovate in acest caz, sa aiba de suferit.

Constantin Cristea, de 75 de ani, suferind de „dementa senila”, a fost dat in judecata de Asociatia de proprietari 35, in 2002, pentru neplata unei datorii de 10.860.753 lei. Instanta l-a obligat pe batran sa plateasca suma respectiva, iar administratorul Asociatiei, Vasilica Cioata, s-a comportat dupa cum ii spune si numele si a pus imediat in executare silita sentinta.

Ca urmare a licitatiei publice, garsoniera a fost adjudecata de Vasilica Romica V., la pretul de 56.606.245 lei. Constantin Cristea formuleaza o contestatie la executare prin fratele si procuratorul sau, prof. Mihai Cristea, sustinand ca atat Asociatia 35 cat si cumparatorul garsonierei stiau ca debitorul suferea de o boala care-i afecta discernamantul si ca imobilul din Calea Marasesti s-a vandut la un pret derizoriu.

De aici incepe lantul slabiciunilor si erorilor justitiei. Vasilica Romica V. vinde gasoniera altei familii care, la randul ei o instraineaza ateia! Mihai Cristea incearca sa recupereze garsoniera in instanta.

O sentinta irevocabila a Judecatoriei Bacau anuleaza formele de executare silita si imobiliara. Mihai Cristea solicita si anularea contractului de vanzare- cumparare, dar, curios, cererea i se respinge de Judecatoria Bacau ca neintemeiata!

Potrivit legii, intoarcerea executarii silite atrage stabilirea situatiei anterioare, imobilul trebuind sa fie restituit, fie in natura, fie prin echivalent! A fost o interpretare ciudata a legii. Datorita acestui gen de „judecata”, Vasilica Romica V. a cumparat garsoniera cu un pret derzioriu, a vandut-o cu 200 milioane lei vechi unei familii, care, la randul ei a vandut-o cu acelasi pret alteia!

S-a facut, totusi, dreptate!

La Judecatorie cauza a avut nu mai putin de noua termene, cu toate acestea, judecatoarea R. I. Apetroaie n-a „ghicit” adevarul, sau n-a dorit-o.

La Tribunal, s-au schimbat completele de judecata precum ciorapii si apelul a durat mai bine de un an. Existau probe indubitabile care dovedeau ca locuinta lui Constantin Cristea a fost furata prin licitatie, desfiintata ulterior, apoi vanduta de doua ori in trei luni, fiind vorba despre o adevarata escrocherie imobiliara la care au concurat si un executor judecatoresc, Iosif Mititelu, dar si un notar public, Cristina Emilia Hodorogea!

In sfarsit, dupa lupte „seculare” care au durat… patru ani(!), Tribunalul Bacau, prin sentinta civila 1260/18.12.2006, a admis recursul declarat de Constantin Cristea impotriva sentintei pronuntate de Judecatoria Bacau si a constatat nulitatea absoluta a contractelor de vanzare – cumparare incheiate de Vasilica Romica V. si celelate doua familii, contracte incheiate de notarul Cristina Hodorogea.

A fost restabilita situatia anterioara executarii silite, in sensul ca au fost obligati paratii sa-i restituie lui Constantin Cristea garsoniera! Sentinta este irevocabila.

„Ma bucur ca, in cele din urma, s-a aratat adevarata fata a justitiei. A fost o eroare indreptata, totusi, la timp, chit ca au fost ani de suferinte.

Urmeaza ca, dupa redactarea sentintei, aceasta sa fie investita cu titlu executoriu si sa fie desemnat un executor judecatoresc pentru a recupera garsoniera”, ne-a declarat Mihai Cristea, fratele si procuratorul lui Constantin Cristea.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*