Oferă tehnologia nouă o albire dentară mai eficientă?

Potrivit companiei Vitint, noua tehnologie, Ardox-X, descoperită de un medic dentist danez şi utilizată la cele mai noi produse ale firmei, conţine un complex oxobarat-hidrocarbonic, ce asigură elemente active de oxigen ce oferă efect de albire.
În plus, utilizarea sistemului ar prezenta deplină siguranţă asupra smalţului şi gingiei, dar şi eficienţă optimă.

Dr. David Bartlett de la Kings College London Dental Institute comentează astfel anunţul dat de compania amintită: „Perboratul de sodiu se descompune în timp ce formează peroxid de hidrogen, deci afirmaţia potrivit căreia acest produs nu conţine deloc peroxizi nu este pe deplin clarificată. Este greu de crezut că un produs farmaceutic aplicat fără prescripţie medicală şi monitorizare din partea medicului, poate oferi rezultate semnificative. De altfel, până în momentul de faţă nici nu am auzit de tehnologia Ardox-X.
Si de ce compania Vitint utilizează oxigenul în locul componentelor tradiţionale ale sistemelor de albire?

Majoritatea produselor de albire dentară conţin peroxizi. În Europa, concentraţia de 0,1% este permisă pentru aplicaţiile la domiciliu. Această concentraţie este, însă, insuficientă pentru a obţine albirea dinţilor” – afirmă reprezentanţii companiei.

Utilizarea peroxizilor la concentraţii de peste 10% prezintă vreun risc?

Toate produsele utilizate în cabinet de către medicii dentişti conţin peroxizi la concentraţii crescute, însă numeroasele studii realizate în acest sens şi disponibile în literatura de specialitate consideră metoda ca fiind relativ sigure. În testele efectuate pe şoareci, dacă animalele de experienţă erau alimentate zilnic cu substanţe ce conţineau şi peroxizi, s-a observat efectul lor carcinogenic. La concentraţii mai scăzute, de 10-30%, sub forma în care se utilizează şi pentru albirea dinţilor, aceste riscuri sunt foarte scăzute. Pot determina eventuală sensibilitate indusă de peroxidul care irită terminaţiile nervoase, dar nu distruge smalţul dentar” adaugă Dr. Bartlett.

Una din pastele de dinţi menite să scadă hipersensibilitatea dentară este şi Rembrandt oferită de compania Oral-B, care susţine: „Peroxizi activi ajută la albirea dinţilor. Formula chimică inovatoare cu Citroxaină se caracterizează prin abraziune scăzută, dar elimină petele superficiale fără a zgâria smalţul sau a traumatiza marginea gingivală.” Dr. Bartlett are însă o nedumerire: ”Nu am nici cea mai vagă idee ce reprezintă Citroxaina. Eventual, peroxidul de calciu poate forma şi peroxid de hidrogen într-o soluţie slabă, oferind astfel şansa ca pasta de dinţi Rembrandt să deţină un oarecare efect de albire.”

O altă companie de produse de igienă oro-dentară aduce zilnic pe piaţă pasta „Pearl Drops Hollywood Smile” care conţine un sistem avansat cu particule ce au efect de micro-polizare şi oxigen activ menit să albească dinţii. În doar trei săptămâni se pot obţine dinţi mai albi cu 3 nuanţe diferenţă, în caz contrar, compania returnează banii clienţilor.

Şi în acest caz Dr. Bartlett menţionează câteva detalii neglijate de producător: „Pearl Drops conţine elemente abrazive ce pot cauza abrazia suprafeţelor dentare, aşa că nu am recomanda utilizarea sa. Varianta „Hollywood Smile” a pastei de dinţi conţine pe de altă parte şi limonena, o substanţă acidă ce ajută la curăţarea eficientă a dinţilor, însă produce eroziuni la nivelul smalţului. Sau aceste menţiuni nu au nici o importanţă?”

În concluzie, Dr. Bartlett completează: „există două metode principale de albire a dinţilor: ,metoda utilizabilă la domiciliu, pentru care este nevoie de o amprentă pentru realizarea gutierei în care se aplică gelul de albire care va fi purtat de pacient timp de câteva ore. Cel de-al doilea procedeu este reprezentat de metoda profesională, constând în aplicarea gelului pe dinţi şi activarea sa cu ajutorul lămpii laser, permiţând astfel trecerea mai rapidă a oxigenului prin smalţ spre dentină, lăsând în urmă structuri dentare nemodificate dar albite. Dintre cele două metode cea cu laser este mai eficientă şi confortabilă, având în vedere că ea poate fi aplicată chiar şi în pauza de prânz din programul de lucru şi poate deschide culoare dinţilor cu până la 9 nuanţe.”

ÃŽn ceea ce priveÅŸte sistemele de albire incluse în pastele de dinÅ£i… părerile sunt împărÅ£ite. TotuÅŸi, mulÅ£i pacienÅ£i cred în succesul unor astfel de produse ÅŸi sunt gata să încerce cât mai multe oferte pentru obÅ£inerea rezultatului scontat.

Adauga un comentariu

*