Norme europene pentru comercilizarea cărnii, de la 1 ianuarie 2007

Marca de sănătate pentru carnea proaspătă trebuie să poarte o cruce în diagonală, constituită din două linii drepte care se intersectează la centrul ştampilei, iar informaţia trebuie să rămână vizibilă, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Veterinară, care intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Ordinul emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) transpune în legislaţia naţională normele europene referitoare la sănătatea animală care reglementează toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie pe teritoriul Comisiei Europene.

Potrivit prevederilor europene, statele membre trebuie să se asigure că operatorii din sectorul industriei alimentare nu provoacă răspândiri ale bolilor transmisibile la animale.

Astfel, produsele nu pot fi comercializate în Uniunea Europeană dacă provin dintr-un teritoriu supus unor restricţii de sănătate animală. Acesta este motivul pentru care, în continuare, România are interdicţie de a exporta carne de porc, deoarece pe teritoriul ţării mai există focare de pestă porcină.

În 2006, au existat 716 focare de pestă porcină, care au afectat 35 de judeţe, iar în prezent sunt active 176 de focare în 17 judeţe.

De asemenea, în ceea ce priveşte exportul de carne de pasăre, la începutul lunii septembrie, Autoritatea Vetrinară a anunţat că se poate relua exportul de carne de pasăre şi de produse din carne de pasăre. Această măsură este valabilă doar pentru 16 judeţe din ţară, anume Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu şi Timişoara. Interdicţia de a exporta carne de pasăre a fost impusă României în luna octombire a anului trecut, din cauza gripei aviare.

După aderare, pentru a comercializa produse în Comunitatea Europeană, agenţii economici trebuie să prezinte un certificat veterinar, care să ateste că sunt îndeplinite cerinţele de sănătate animală.

Doar 301 unităţi economice din cele 805 existente în România au voie să exporte produse alimentare după 1 ianuarie 2007, cele mai multe, respectiv 172 de unităţi provenind din sectorul de procesare carne roşie. Dintre unităţile care au voie să exporte fac parte 36 de unităţi din sectorul procesare carne de pasăre, un număr de 73 de unităţi de procesare lapte, respectiv 20 de unităţi de procesare peşte.

Pentru 246 de unităţi din sectorul carne şi 141 din sectorul lapte s-a acordat o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2009, în care să se realizeze modernizările necesare.

În prezent, în România funcţionează 805 unităţi din industria alimentară, din care 395 în sectorul procesare carne roşie şi 53 procesare carne de pasăre. Diferenţa constă în 329 de unităţi de procesare lapte şi 28 din sectorul procesare peşte.

NewsIn

Adauga un comentariu

*