Transplantul de ligamente posterioare încrucişate este extrem de rar

AfecÅ£iunea de care suferă premierul Călin Popescu-Tăriceanu – ruptură de ligament încruciÅŸat anterior, ruptură de ligament posterior ÅŸi ruptură de menisc la genunchiul stâng – presupune o intervenÅ£ie chirurgicală artroscopică, a declarat, joi, prof. dr. Andrei Firică.

„Ligamentul încruciÅŸat anterior se opune fugii platoului tibian înainte, iar încruciÅŸatul posterior se opune miÅŸcării inverse. Când se rup, ligamentele încruciÅŸate nu au putere de regenerare, în timp ce ligamentele laterale se pot regenera. Pentru că nu au putere de regenerare, ligamentele încruciÅŸate trebuie înlocuite, lucru care se face prin chirurgia artroscopică”, a declarat, pentru ROMPRES, Andrei Firică.

El a explicat că una dintre metodele folosite pentru refacerea ligamentelor este autogrefa de la bolnav. O altă tehnică este utilizarea de os conservat din banca de ţesuturi, metodă foarte utilizată în prezent.

Potrivit specialiştilor ortopezi, tehnica utilizată în această intervenţie este una dintre cele mai studiate din lume, în SUA operându-se anual peste 100.000 de rupturi de ligamente. Transplantul de ligamente posterioare încrucişate este extrem de rar, susţin medicii ortopezi.

Adauga un comentariu

*