Scandal la Teatrul „Bacovia”

13 actori de la Teatrul Municipal „Bacovia” au plecat marti, 28 noiembrie, la un festival de teatru in Turcia, unde vor prezenta spectacolul „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca.

Directorul de la „Bacovia”, Adrian Gazdaru, spune ca a fost ales acest spectacol si nu altul pentru ca „este construit pe criterii europene, pe ideea de spectacol-imagine, mai putin pe text, fapt care avantajeaza intr-o tara straina unde nu cunosti limba”.

Gazdaru si-a propus sa trimita actorii bacauani la toate festivalurile din strainatate pentru ca doar asa au ocazia sa fie remarcati.

„Merg si eu in Turcia, doar in calitate de director, tocmai in ideea de a lega eventuale colaborari cu organizatori de festivaluri sau manageri de teatre”.

Geo Balint nu a intrat in schema

La anul, teatrul bacauan ar trebui sa onoreze o alta invitatie, de data aceasta in Franta, cu piesa „Regele moare” de Eugen Ionescu, in regia lui Geo Balint. Lucrurile sunt insa incerte in ceea ce priveste activitatea pe viitor a regizorului Geo Balint, care si-a dat demisia zilele acestea din functia de secretar literar al Teatrului „Bacovia”.

Gestul acestuia ar fi legat de o serie de nemultumiri privind modul cum se petrec lucrurile in teatru de cand cu noua directiune, respectiv Adrian Gazdaru, prim, si Gabriel Dutu, adjunct. Acestia din urma nu si-ar fi dat avizul pentru ca Balint sa obtina salariul de merit.

„Nu i-am dat avizul pentru ca si-a promovat doar activitatea proprie, in detrimentul imaginei institutiei. Spre exemplu, pentru festivalul acesta din Turcia, dumnealui a obtinut invitatia, insa pentru propriul spectacol, anume „Regele moare”. Cum dansul a fost angajat in Teatrul „Bacovia” ca secretar literar, informatia trebuia in primul rand la noi, ca doar trebuie sa lucram pentru teatru, nu pentru interes personal”.

Urmeaza rafuiala

Nu am reusit sa il contactam telefonic pe regizorul Geo Balint pentru a consemna si argumentele acestuia. In schimb, la intoarcerea de pe meleagurile orientale, Adrian Gazdaru promite o discutie cu presa pe aceasta tema, „cu domnul Balint de fata si cu argumente pe hartie, nu verbale.

Daca am fi avut ceva cu dansul, l-am fi dat afara de cand am venit directori pentru ca de cand ne stim nu ne-a scos din sfertodocti, inculti sau imaturi”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*