România va face o altă propunere pentru funcţia de comisar european

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu va face o altă propunere din partea României pentru funcţia de comisar european iar aceste demersuri au fost deja demarate, după ce, sâmbătă, senatorul PNL Varujan Vosganian i-a solicitat şefului Executivului să retragă candidatura sa.

‘ÃŽn contrast cu lipsa de responsabilitate a celor care au condus acest val de denigrări ÅŸi acuzaÅ£ii mincinoase la adresa mea duse dincolo de orice limită, doresc să-mi dovedesc încă o dată responsabilitatea, motiv pentru care am solicitat primului ministru retragerea candidaturii mele’, a spus Varujan Vosganian.

El a precizat că a avut, în cursul zilei de sâmbătă, o consultare cu primul ministru Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu nominalizarea sa pentru postul de comisar european.

‘DeÅŸi acuzele la adresa mea s-au dovedit nefondate, potrivit evaluărilor făcute, este posibil ca procedurile privind acceptarea candidaturii mele să se prelungească, ceea ce ar crea României un prejudiciu de imagine’, a declarat Vosganian.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a luat act de decizia senatorului liberal Varujan Vosganian de a renunţa la funcţia de comisar european şi a demarat procedurile de nominalizare a unui nou candidat la această poziţie în cadrul Comisiei Europene.

Purtătorul de cuvânt al executivului, Oana Marinescu, a declarat că premierul Tăriceanu salută gestul lui Varujan Vosganian de a nu transfera o campanie politică şi mass-media, dăunătoare pentru România, la Bruxelles.

Şeful executivului a exprimat convingerea, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că aspectele semnalate în mass-media cu privire la Varujan Vosganian vor fi clarificate fără nici o urmă de dubiu, în cel mai scurt timp cu putinţă.

Oana Marinescu a precizat, totodată, că nu există un termen pentru finalizarea acestor demersuri şi a mai spus că oficialii de la Bruxelles nu au cerut autorităţilor de la Bucureşti retragerea candidaturii lui Varujan Vosganian.

Primele reacţii au venit chiar de la PNL. Preşedintele organizaţiei Bucureşti Ludovic Orban a spus că premierul Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să numească un candidat care să aibă 100% şanse de a fi acceptat de Comisia Europeană.

Orban şi-a exprimat regretul că Varujan Vosganian, prin renunţarea la candidatura sa, nu a mai avut ocazia să-şi demonstreze capacităţile şi valoarea în Comisia Europeană.

O reacţie neaşteptată a avut însă Crin Antonescu care a declarat că, prin deciziile luate, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a dovedit că este incapabil să gestioneze probleme precum cea legată de comisarul european.

Acesta a arătat că, în momentul când s-au discutat candidaturile pentru funcţia de comisar european, s-a vorbit şi despre fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, care, în opinia lui Antonescu, ar fi fost o variantă viabilă, dar nu a fost luat în calcul.

Antonescu a arătat că este vorba de un moment critic pentru PNL şi vor trebui luate în viitor nişte decizii în această privinţă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu afirmă că preşedintele Traian Băsescu nu va fi implicat în nominalizarea reprezentantului României în Comisia Europeană. El spune că ar fost de datoria preşedintelui Traian Basescu să susţină nemijlocit candidatul României, indiferent cine a făcut nominalizarea, conform legii.

‘Trăiesc o mare dezamăgire că Traian Basescu a descoperit de abia acum că trebuie să sprijine cu toate forÅ£ele candidatul României.

Traian Basescu s-ar fi comportat ca un adevarat preÅŸedinte al ţării dacă nu ÅŸi-ar fi urmărit obsesiile anti-liberale ÅŸi ar fi susÅ£inut candidatul propus de România, cu atât mai mult cu cât ÅŸtia că toate acuzaÅ£iile care i s-au adus acestuia sunt nedrepte’, a spus Olteanu.

Reprezentanţii PD susţin că au mai mulţi candidaţi potriviţi pentru funcţia de comisar european. Democraţii vor ca a doua nominalizare pentru funcţia de comisar european să fie rezultatul unui acord de voinţe, pentru ca România să nu facă o a doua greşeală.

Atât preşedintele PD, Emil Boc, cât şi vicepreşedintele PD Cezar Preda şi-au exprimat speranţa ca, după retragerea lui Varujan Vosganian, premierul să se consulte cu preşedintele şi cu instituţiile abilitate pentru a face o nouă nominalizare.

Emil Boc a spus că PD are mai mulţi candidaţi pentru această funcţie care să corespundă exigenţelor Comisiei Europene (CE) şi asupra cărora să nu planeze nici un fel de suspiciune, precizând, însă, că premierul şi preşedintele sunt cei mai în măsură să decidă care este cea mai bună persoană pentru a reprezenta România.

La rândul său, Cezar Preda a afirmat că ar fi timpul ca primul ministru să se aplece şi asupra recomandărilor făcute de PD.

Vicepreşedintele PD i-a dat ca exemple de candidaţi care să corespundă profilurilor cerute de CE pe miniştrii Anca Boagiu şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Pe de altă parte, reprezentanţii UDMR consideră că România a ratat această primă nominalizare pentru comisarul european.

‘Pentru mine este o mare dezamăgire ceea ce s-a întâmplat legat de senatorul Vosganian, de reacÅ£iile clasei politice, de acuzaÅ£iile aduse numai ca Vosganian să nu reuÅŸească’, a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR a afirmat că are încredere cu privire la faptul că Varujan Vosganian a trecut peste perioada când era preşedintele Uniunii Forţelor de Dreapta (UFD) şi a fost suspectat că avea simpatii pentru mişcarea legionară.

Referitor la poziÅ£ia liderilor Partidului Democrat (PD), care, în situaÅ£ia dată, s-au referit din nou la discuÅ£ii cu premierul pe tema candidatului pentru Comisia Europeană, Kelemen Hunor a precizat că, ‘dacă ar fi după PD, premierul ar trebui să plece în exil ÅŸi să lase PD să guverneze’.

Deputatul UDMR şi-a mai exprimat speranţa că, după ce a obţinut portofoliul Ministerului Apărării, PD nu va ţine cu orice preţ să aibă şi funcţia de comisar european.

VicepreÅŸedintele PC, Nicolae Popa, consideră că Varujan Vosganian nu a putut face faţă presiunilor care s-au exercitat asupra lui, ‘la mijloc fiind anumite strategii legate de ocuparea postului de comisar european’.

‘ÃŽn mod indiscutabil se discută ca viitorul comisar european să fie de la PD. Dacă PNL cade în capcana PD de a se încrede în declaraÅ£iile lor sforăitoare – ale democraÅ£ilor – ÅŸi acum ÅŸi pe viitor va avea de pierdut’, a afirmat Popa.

ÃŽn opinia sa, PNL a dat dovadă de slăbiciune până în prezent în faÅ£a democraÅ£ilor ÅŸi, dacă va continua cu această atitudine, ‘nu va mai exista pe scena politică’.

De cealaltă parte a baricadei, PSD consideră că Varujan Vosganian a preferat ‘o ieÅŸire elegantă dintr-o situaÅ£ie complicată’, potrivit purtătorului de cuvânt al Partidului Social-Democrat (PSD), senatorul Cristian Diaconescu.

Senatorul PSD a declarat, sâmbătă, că ‘situaÅ£ia complicată’ a fost provocată de ‘o candidatură nepregătită’, pentru care nu s-a Å£inut cont de exigenÅ£ele de la Bruxelles.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, ‘cele întâmplate ar trebui să constituie o lecÅ£ie pentru cei care îşi fac analize pe malul DâmboviÅ£ei ÅŸi nu Å£in cont de criteriile europene’. ÃŽn opinia sa, ‘din toată această poveste, cea mai ÅŸifonată va ieÅŸi imaginea României’.

Deputatul PRM Lucian BolcaÅŸ crede că retragerea lui Varujan Vosganian a avut ca miză ‘poziÅ£ia primului ministru care, de data aceasta, a pierdut pe toată linia – ÅŸi pe linia instituÅ£ională a guvernării, ÅŸi pe cea a conducerii PNL’.

ÃŽn opinia oficialului PRM, ‘s-a împlinit astfel visul preÅŸedintelui Băsescu de sfărâmare a PNL’.

‘AlianÅ£a deschisă dintre Călin Popescu-Tăriceanu ÅŸi UDMR i-a fost de rău augur. Rămâne izolat împreună cu UDMR în acÅ£iunile antiromâneÅŸti pe care le-a desfăşurat în ultima vreme’, a adăugat Lucian BolcaÅŸ.

Deputatul PRM consideră că decizia de retragere nu i-a aparţinut lui Varujan Vosganian. ROMPRES

Adauga un comentariu

*