Din noiembrie se scumpesc gazele

Autoritatea pentru Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale a anunţat vineri că, din luna noiembrie, va aplica majorarea preţului producţiei interne de la 330 RON/1000 mc, nivel recomandat de ANRGN pentru trimestrul IV, la 397,5 RON/1000 mc.

Ţinând cont de modificările anunţate, ANRGN a aprobat ajustarea preţurilor finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor captivi cu procente între 8,1% si 8,5%. Noile preţuri intră în vigoare din 11 noiembrie 2006.

Pentru cei doi mari distribuitori, preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu un consum de pâna la 2400 mc/an creste de la 843,43 RON/1000 mc la 911,55 RON/1000 mc în cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 RON/1000 mc la 911,11 în cazul EON GAZ România.

”ANRGN se află în situaÅ£ia de a nu putea respecta decizia iniÅ£ială de menÅ£inere a preÅ£urilor la consumator în trimestrul IV 2006, dar, având în vedere situaÅ£ia creată, consideră preferabilă securitatea alimentării consumatorilor cu gaze, chiar dacă la un preÅ£ mai mare, decât să menÅ£ină un preÅ£ scăzut al gazelor naturale, dar fără a avea siguranÅ£a furnizării acestora. ÃŽn contextul majorărilor de preÅ£uri pentru producÅ£ie internă, ANRGN solicită producătorilor să asigure livrarea gazelor naturale în cantităţi suficiente pentru întreaga piaţă”, se arată într-un comunicat remis AMOS News.

Majorarea preţurilor vine ca urmare a divergentelor ivite între producatori si distribuitori pe parcursul negocierilor pentru încheierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale pentru perioada rece, spun reprezentanţii ANRGN.

Adauga un comentariu

*