Liste de asteptare pentru bolnavii de hepatita

Casa de Sanatate lasa fara tratament bolnavii de hepatita. In prezent, 65 de pacienti diagnosticati cu hepatita virala de tip B sau C isi asteapta tratamentul inca de la inceputul anului.

Liste de asteptare pentru bolnavii de hepatitaConform noilor prevederi, pentru a beneficia de tratamentul cu medicamente antivirale, bolnavii de hepatita B si C trebuie sa intruneasca un anumit punctaj validat de Comisia de acreditare din cadrul Casei Nationale de Sanatate.

Aprobarea dosarelor este impusa de norme mult mai drastice, motiv pentru care 65 de pacienti sunt si acum trecuti pe listele de asteptare.

„In tratament, sunt in medie, in jur de 80 de pacienti, explica dr. Ileana Tudoran, medicul sef al Casei de Sanatate Bacau. Când acestia termina tratamentul intra in program si pacientii de pe listele de asteptare.

Daca se mentine ritmul actual, lista va fi epuizata in 7-8 luni. Nu trebuie insa sa uitam ca lunar, intra in asteptare si dosare noi, circa 8 ca numar, aprobate de comisia nationala de la Bucuresti.”

Prioritate au copiii si cazurille urgente cu patologie asociata afectiunii, in functie de gravitatea bolii combinata cu factorul timp.

Un tratament complet pentru bolnavul de hepatita B este de circa 6-12 luni si costa 1.200-1.400 de euro/luna (aproximativ 49,7 milioane de lei/luna), iar pentru bolnavul de hepatita C, de 2.000 de euro lunar, timp de un an.

Mai grav este ca acest tratament doar incetineste evoluta bolii, dar nu o vindeca in totalitate.

De aceea, la noi in tara s-a ajuns la concluzia ca rata de vindecare a bolnavilor de hepatita cu antivirale este ingrijorator de mica, de numai 6-7 la suta.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. Anghel Catalina a zis:

    eu am pe tatal meu din ianuarie 2010 depistat cu hepatita C si a depus dosarul in iunie nici pana astazi nu a primit nici un raspuns am tot apelat sa vad pe ce numar se afla dar nimic va multumesc

Adauga un comentariu

*