Preţuri la energia termică, mai mari cu până la 100%

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, marţi, preţurile locale de referinţă la energia termică pentru 22 de localităţi, acestea variind între 107,5 lei/gigacalorie şi 213,62 lei, ceea ce înseamnă o majorare cu până la 100% faţă de preţul naţional de referinţă.

Potrivit informaţiilor afişate marţi pe site-ul ANRE, preţurile locale de referinţă la energia termică rămân neschimbate faţă de preţul naţional de referinţă, de 107,5 lei/gigacalorie, în Ploieşti, Drobeta Turnu Severin şi Bucureşti.

Potrivit ANRE, preţul local de referinţă creşte uşor până la 108,29 lei/gigacalorie în Râmnicu-Vâlcea şi până la 115,44 lei/gigacalorie în Oradea.

În oraşele Oneşti, Arad şi Paşcani, noile preţuri locale de referinţă la energia termică se cifrează la 127,30 lei/gigacalorie, 131 lei/gigacalorie, respectiv 131,52 lei/gigacalorie.
ANRE a stabilit pentru Focşani un preţ local de referinţă de 134,97 lei/gigacalorie şi de 135,30 lei/gigacalorie în Iaşi.

De asemenea, în oraşele Târgovişte, Bacău şi Brăila preţurile energiei termice, aprobate de ANRE, migrează în jurul valorii de 140 lei/gigacalorie, fiind de 140 lei, 140,02 lei, respectiv de 140,51 lei.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a afişat pentru localităţile Timişoara, Piteşti şi Reşiţa noi preţuri locale care ating valorile de 149,29 lei/gigacalorie, 151,57 lei/gigacalorie, respectiv 157,80 lei/gigacalorie.

Cele mai mari preţuri la energie termică vor fi în oraşele Suceava (213,62 lei/gigacalorie), Zalău (203,42 lei/gigacalorie), Botoşani (187,86 lei/gigacalorie), Buzău (185,24 lei/gigacalorie), Giurgiu (178,01 lei/gigacalorie) şi Braşov (174,42 lei/gigacalorie).

Pentru restul localităţilor, preţurile locale de referinţă la energia termică vor fi aprobate în perioada imediat următoare, cel mai probabil până la sfârşitul acestei săptămâni de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC).

Preţurile locale de referinţă aprobate de ANRE sunt valabile pentru circa 80% din consumatorii de energie termică.

Preţurile locale de referinţă la energia termică aprobate de cele două autorităţi pot fi diferite de preţurile de facturare a agentului termic în localităţile în cauză. Consilile locale vor trebui să aprobe până la 15 octombrie preţurile de facturare a energiei termice către populaţie şi agenţi economic, potrivit convenţiei pe care reprezentanţii autorităţilor locale au încheiat-o cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor ANRE, preţurile locale de referinţă sunt, în fapt, nişte recomandări referitoare la cât ar trebui să coste gigacaloria într-o localitate sau alta, dar autorităţile locale pot stabili preţuri de facturare pentru populaţie şi pentru companii mai mari sau mai mici decât preţurile locale de referinţă.

„Dacă autorităţile locale stabilesc preÅ£uri mai mici decât preÅ£urile de referinţă, care înglobează în ele ÅŸi subvenÅ£iile legale, trebuie să suporte de la buget diferenÅ£a. Dacă, din contră, stabilesc preÅ£uri mai mari decât preÅ£urile de referinţă, populaÅ£ia ÅŸi companiile vor suporte diferenÅ£a”, conform ANRE.

NewsIn

Adauga un comentariu

*