Cu datorii de peste 12.000 mld lei în spate, RAFO va fi repornită

După 40 de zile de revizie, Rafo Oneşti porneşte instalaţiile. Targetul de procesare fixat este de 3 milioane de tone ţiţei pe an, a declarat pentru AMOS News, managerul general al rafinăriei, Marin Anton.

S.C. Rafo S.A. a început revizia tehnică în 17 august 2006 şi a urmărit îmbunătăţirea parametrilor tehnici ai rafinăriei.

Anton ne-a precizat că revizia tehnică a fost una planificată, aceasta fiind inclusă ca punct distinct în Planul de reorganizare al societăţii, nefiind vorba de nici un alt motiv în plus.

Anton a mai declarat că în cele 40 de zile s-au investit 7 milioane de dolari. Alte investiţii în această perioadă au fost determinate de cumpărarea unui nou catalizator în valoare de 8 milioane de dolari. Investiţiile de mediu pentru acest an s-au situat la 12 milioane de dolari.

De asemenea, Anton a vorbit şi de darea în exploatare a unei instalaţii tehnologice noi de producere a eterilor din benzine.

Acţionarul majoritar al rafinăriei din Oneşti este Calder-A International, care face parte din grupul de companii Petrochimical Holding GmbH alături de firme precum Raglam Overseas Ltd şi Fairnet Services Ltd.. Rafo deţine 38 de staţii de carburanţi, proprietate proprie, iar produsele se găsesc la încă 150 de staţii care funcţionează în sistem franciză.

Ţiţeiul este luat numai din ţară, iar 75-80% din producţie se exportă, ne-a mai spus managerul general al Rafo. Societatea care procesează ţiţei la Rafo este Expanet Traiding Ltd, parte a grupului Petrochimical Holding GmbH.
La repornire, rafinăria va putea procesa 8.000 tone ţiţei pe zi, ceea ce înseamnă 250.000 tone pe lună şi 3 milioane tone pe an, a estimat Marin Anton.

Legat de datoriile rafinăriei, managerul general a precizat că, în afară de datoria istorică a Rafo, toate dările curente sunt achitate la zi. Valoarea datoriei istorice, potrivit lui Anton, se ridică la la peste 12.000 miliarde lei. Suma de la care a plecat această datorie a fost de 6.800 miliarde lei – înregistrată în octombrie 2003, bani pe care societatea trebuie să îi achite la ANAF, AVAS, Vama IaÅŸi ÅŸi primării. După calcularea penalităţilor valoarea datoriei s-a dublat.

Anton este de părere că datoriile sunt ilegale, societatea aflându-se în reorganizare judiciară, potrivit unei decizii a judecătoriei din Bacău, datată 8 decembrie 2004. ‘Statul român nu recunoaÅŸte propria hotărâre’, s-a declarat nemulÅ£umit Anton.

Adauga un comentariu

*