Statul ne ridica temperatura in case

In acest an vor beneficia de ajutor din partea statului, pentru incalzirea locuintei, mai multe familii cu venituri mici din Bacau. Guvernul a aprobat o noua modificare a legii si a crescut cuantumul subventiilor.

Vor beneficia de aceste compensatii familiile si persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat, dar si gaze naturale.

Astfel, in functie de veniturile nete lunare pe membru de familie, ajutorul se acorda in proportie de de 90 la suta pentru familie, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru este de pana in 125 lei (1.250.000 lei vechi), 80 la suta, pentru un venit pe membru intre 125 si 170 lei, 70 la suta, pentru venituri situate intre 170 si 210 lei, 60 la suta – la un venit situat intre 210 si 250 lei, 50 la suta – la un venit pe membru de familie de 250 – 290 lei, 40 la suta – la un venit pe membru de familie de 290 – 345, 30 la suta la un venit pe membru de familie de 345 – 390 lei, 20 la suta la un venit pe membru de familie de 390 – 440 lei si 10 la suta, la un venit pe membru de familie de 440 – 500 lei.

Persoanele singure ale caror venituri se situeaza intre aceste limite beneficiaza de o compensare mai mare de 10 la suta fata de proportiile stabilite pentru familie.

„Ca o noutate, beneficiarii legii 416 privind venitul minim garantat, compensarea se acorda in proportie de 100 la suta”, explica si Constantin Apostu, directorul Directiei Muncii Bacau, institutia care va coordona aceasta activitate.

In ceea ce priveste familiile si persoanele singure, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gazele naturale, ajutorul acordat conform facilitatilor noii legi, va fi diferentiat tot in functie de veniturile pe membru de familie, in limitele acelorasi sume prevazute in cazul compensatiilor pentru folosirea de energie termica.

„Avand in vedere noile modificari ale legii, mai spune directorul Apostu, estimam ca, fata de sezonul trecut cand am inregistrat 17.000 de beneficiari la energie termica si 18.000, la gaze naturale, sezonul acesta procentul beneficiarilor va creste cu cel mult 20-25 la suta.

Mai mult, aceste ajutoare se acorda pe perioada 1 noiembrie – 31 martie, insa daca anotimpul rece se va prelungi este posibil ca si termenul de acordare a compensatiilor sa se prelungeasca prin aprobarea Guvernului”.

La stabilirea venitului lunar pe membru de familie si, dupa caz, al persoanei singure, se vor lua in calcul toate veniturile realizate de membrii familiei in luna anterioara depunerii cererii.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*