Bursa dezamagirilor: absolventi degeaba si munca pe bani putini

Tinerii din ziua de azi se plang ca nu au unde sa munceasca. La randul lor, agentii economici spun ca proaspetii absolventi nu sunt destul de pregatiti.

Fierar betonist, sudor, brutar, consultant financiar, confectioner, paznic sau secretara sunt meseriile cu cea mai mare cautare pe piata muncii. A dovedit-o si Bursa locurilor de munca, organizata de Agentia de Somaj, la sfarsitul saptamanii trecute.

Si daca cei cu studii medii au cat de cat o sansa de angajare, tinerii cu studii superioare, isi gasesc cu greu un loc de munca. Ori sunt prea pretentiosi, spun unii agenti economici, ori nu le place munca, spun altii. „Vor salarii mari chiar daca nu au experienta, locuri de munca usoare desi au o pregatire care lasa de dorit”, declara reprezentantul unei firme de constructii.

„Vreau un program flexibil si un salariu consistent”

Adina Ciuraru, are 19 ani. A terminat liceul tehnic, iar acum este studenta la Universitatea Bacovia. Vrea sa munecasca pentru a avea si ea un ban de buzunar. „Din pacate insa greu iti poti gasi un loc de munca pe piata bacauana, spune. Vreau sa lucrez iar in paralel sa studiez. Insa vreau un program flexibil, cu un salariu consistent, macar de cinci milioane in mana”. Alti tineri, testeaza oferta, dar nu prea sunt increzatori in fortele proprii.

„Am venit sa vad oferta. Am lucrat doi ani in invatamant si nu am fost multumita. Am fost profesoara la o scoala din mediul rural si nu am avut nicio satisfactie profesionala. Acum caut un post de operator-facturare. In domeniul privat sunt salarii mai bune”, a spus si Marina Vieru, absolventa a facultatii de biologie.

Somaj sau un job peste granita?

Sunt insa si tineri, mult mai realisti, spun ei, care au curajul sa recunoasca, destul de usor, ca nu le place sa munceasca. Impasibili in fata greutatilor vietii, unii prefera statul degeaba sau munca in strainatate. „Nu am gasit nimic sa-mi convina. Doar joburi cu salarii mici. Mai bine stau in somaj si poate prind o plecare peste granita”, ne-a marturisit sec Marius Proca, absolvent de studii medii economice.

Ce spun angajatorii?

„Chiar daca au venit multi tineri la bursa, spre surprinderea mea am constatat ca nu sunt asa de bine pregatiti, ne-a declarat Vasile Croitoras, administratorul unei firme de constructii. Majoritatea lor cred ca vor sta in spatele calculatorului si vor lua bani. Am intalnit o domnisoara, proaspata absolventa in Economie, care nu stia diferenta intre o factura si un aviz. Din pacate se exclud singuri prin CV-uri, prezentare personala si vocabular”.

Mai mult chiar, dupa cum spune si directorul unei firme de paza, „sunt tineri care prefera sa se specializeze intr-un domeniu, pentru ca apoi sa fuga la alte firme atrasi de anumite sporuri salariale si prime. Nu sunt seriosi. Vor castiguri mari, dintr-o data, fara prea mare efort”.

Studiile superioare nu au nicio sansa

„Imi caut o slujba, dar nu neaparat in domeniul meu, spune si Maria Pasat, 25 de ani. De fapt, nici nu am vazut sa se caute absolventi de inginerie alimentara. Asadar, ma voi indrepta spre un post de secretara sau de consultant financiar. Nu am lucrat nicaieri in timpul facultatii. Iar pentru un post bun este stiut ca se cere experienta.

Sunt prea putine locuri de munca pentru absolventii de studii superioare”. Mihaela Ghinet se indreapta insa spre salariu mai bun. „Am terminat studii superioare, specializarea istorie, ne-a precizat. Acum sunt la un master de management. Sunt in cautarea primului meu job. In domeniul meu nu am gasit ceva care sa ma intereseze. Am auzit ca la firmele de asigurari se fac bani si poti sa avansezi daca te tii de treaba „.

Nu au simtul orientarii!…

… O spune Virgil Mocanu, consilierul unei firme care ofera servicii de consiliere si mediere pe piata muncii. „Asta e problema cea mare a tinerilor nostri – le lipseste orientarea sociala, nu cunosc oferta si tendintele pietei muncii, nu stiu cum sa compelteze un CV. Se cred pregatiti, si poate sunt, dar numai la teorie”.

Roxana NEAGU
Rodica ANDRICI

Comentarii

  1. Elena , Ramona a zis:

    Am absolvit anul acesta facultatea de administratie publica. nu am gasit loc de munca in domeniul meu, asa ca m-am angajat la o florarie, pe o perioada determinata, de 1 luna, ca sa vada cica daca ma descurc. Dupa o luna de zile, angajatorul mi-a comunicat ca nu am aptitudinile necesare pentru un asemenea loc de munca si am incheiat contractul. Acum mi-am gasit un loc de munca, dar angajatorul vrea absolvent, iar eu nu mai sunt absolvent din cauza primului angajator care nu m-a angajat pe perioada nedeterminata.In cartea mea de munca scrie, lucrator comercial , pe langa asta am o singura luna lucrata. Cine sa ma mai ia la lucru in domeniul meu daca eu nici ca lucrator comercial nu sunt capabila? Am pierdut somajul, dar totodata si posibilitatea de a ma angaja ca absolvent. Pe deasupra fostul angajator nu a folosit diploma mea de absolvent de facultatea, ci atestatul de competente profesionale din liceu, eu terminand liceul economic in anul 2002. Acum incerc in zadar sa-mi gasesc de lucru, toate portile mi se inchid pentru ca nu pot fi angajata prin conventie. Cred ca ar trebui si tinerii absolventi informati cu privire la posibilitatile pe care le au, ce trebuie sa faca si ce nu. Sunt sigura ca sunt multi care sunt in situatia mea sau in situtii similare.

Adauga un comentariu

*