Autonomia pune pe jar Romania: Sarbatoarea secesionismului in limba maghiara

„Nu doar autonomia culturala e telul nostru, al UDMR, ci si autonomia teritoriala, care ni se cuvine, chiar daca nu proclamam in fiecare zi acest lucru. Trebuie ca Tinutul Secuiesc sa aiba, din toate punctele de vedere, o identitate unica, pe care sa o constate oricine intra aici, incepand cu imaginile sale iconice in fiecare localitate si cu folosirea maghiarei ca limba oficiala.

Iar batalia pentru acest viitor al nostru trebuie sa o ducem – si o vom duce – numai noi, pentru ca nimeni de la Bucuresti sau Bruxelles nu va veni sa ne rezolve problemele!”, suna discursul presedintelui UDMR, Marko Bela, in fata celor aproape 300 de alesi udemeristi in administratiile locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, prezenti la „Adunarea Primarilor din Tinutul Secuiesc”, de la Miercurea-Ciuc.

Participantii au decis infiintarea unei asociatii a administratiilor publice locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, botezata „Uniunea pentru Tinutul Secuiesc”, care sa elaboreze strategia de obtinere a autonomiei teritorial-etnice si de dezvoltare a viitoarei „regiuni de dezvoltare economica Tinutul Secuiesc”, sub privegherea unui „Consiliu de Coordonare pentru Secuime”, care se va infiinta la nivelul conducerii UDMR.

Si judetul Bacau sufera de pe urma autonomiei

Judetul Bacau, cunoscut ca unul dintre tinuturile administrative in care traieste destula populatie de etnie maghiara si sunt foarte multi ceangai, sufera de pe urma acestor revendicari. Suferintele au inceput cu mult inainte ca Marko Bella sa-si expuna punctul de vedere la Miercurea Ciuc.

La Ghimes, apele au inceput sa se tulbure, soala in limba romana infiintata cu mare greutate acum doi ani pare ca este in pragul desfiintarii, dispar elevii, nu mai este caldura, consilierii romani tradeaza tinand cont (si) de faptul ca primarul, independent convins pana in momentul in care i-au fost descoperite niste dosare, a trecut la PD, pentru a-i fi „acoperite”.

Tabara de la Poiana Uzului este pe cale de a fi cedata judetului Harghita printr-un ordin emis de un ministru udemerist, ceea ce inseamna ciopartirea judetului.

Ungurii fixeaza sambata granitele Tinutului Secuiesc!

La sfarsitul acestei saptamani, liderii secuilor autonomisti se aduna in orasul Sfantu Gheorghe pentru a discuta amanuntele privind punerea in practica a Rezolutiei Adunarii Nationale a Secuilor (ADS) care s-a desfasurat pe 18 iunie 2006.

In Rezolutie se afirma principiile autodeterminarii interne a poporului secuiesc si se refera la enuntarea dreptului de a „declara dreptul la autodeterminare al poporului secuiesc, parte integranta a natiunii maghiare”, la „stabilirea hotarelor provizorii ale Tinutului Secuiesc, cuprinzand scaunele secuiesti istorice”, respectiv la „formularea si adoptarea principiilor autoguvernarii interne a Tinutului Secuiesc”.

Umiliti in propria tara!

Intre 22 si 24 septembrie, la Praid, judetul Harghita, s-a desfasurat Festivalul International al sarmalelor. Din pura curiozitate au participat si unii dintre redactorii saptamanalului Observator editie de Bacau. Ne-am simtit umiliti in propria tara.

Lasam de-o parte gustul „unguresc” al sarmalelor si prezenta gurmandului Cristian Tabara sau a lui Septimiu Sarateanu si Sorin Rosca Stanescu, poate singurele care ne-au facut sa ne amintim ca suntem romani.

Foarte multe echipe din Ungaria, ce naiba, era un Festival International, de parca numai Ungaria ar fi fost pe harta!

Tot ce se spunea se comunica mai intai in limba maghiara si apoi in romana, proportia fiind de 15 la 1, adica se vorbeau 15 minute in maghiara si se „traducea” un singur minut in limba romana, si asta incepand chiar cu subprefectul judetului care avea o „jena” cand trebuia sa se exprime romaneste!

Steaguri unguresti peste tot desi, totusi, Praid se afla (inca) afla in Romania!
D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*