Drogurile nu ocolesc Bacaul

Oficialitatile judetului, implicate in lupta impotriva consumului ilicit de droguri, recunosc ca fenomenul a luat amploare. Politistii spun ca drogurile usoare sunt lesne de gasit, eforturile pentru prinderea dealerilor fiind tot mai mari.

Bacauanii, ingrijorati

„Am doi copii. Baiatul de 14 ani si fetita de 10. Vad la televizor, aud de la radio, sau citesc din ziare, despre tot felul de evenimente care au in prim plan consumul de droguri. Politia ii prinde pe traficanti in flagrant, am vazut cazuri de copiii adusi la spital in ultimul hal din cauza drogurilor, dar stau si ma intreb, eu ca parinte cum pot sa-mi protejez copiii?”, a declarat Rodica V. din Bacau. Femeia spune ca nu are habar despre droguri si nici nu stie cum se manifesta un om, in momentul cand le consuma.

Un alt exemplu, cel al uni om de afaceri bacauan, care a povestit ca „a trebuit sa intru pe nu stiu cate site-uri de pe Internet ca sa cunosc despre marijuana, canabis sau XTC (ecstasy). Baiatul meu este student la Facultatea de Electronica si Comunicatii de la Iasi. I-am cumparat o garsoniera unde locuieste cu un bun prieten din liceu.

L-am vazut de ceva vreme abatut, cu cearcane la ochi, agitat si fara pofta de mancare. S-a mai pus pe picioare in vacanta, dar a trebuit sa aflu dupa ceva timp (patronul si-a facut cruce – n.n.), ca era vorba despre alcool si nu despre ceea ce ma gandeam eu ca ar fi mai rau. Daca ar fi fost vorba despre alte droguri habar nu aveam ce sa fac”.

„Ma gandesc cu groaza la ce s-ar putea intampla cu copii mei in momentul cand vor pleca de acasa, la scoala, la munca, peste hotare. Acum sunt mici, vad si ei la televizor ce se intampla cu narcomanii, dar ca si copii, exista intotdeauna tentatia ‘fructului oprit’.

Le place si Ozie Osbourn si din cata engleza stiu, versurile din cantece indeamna la descatusare, la ce este mai rau. Inclusiv la o imaginatie alimentata de droguri”, a concluzionat o profesoara din Onesti.

Dascalul a lasat sa se inteleaga ca drogurile exista cu siguranta in consumul elevilor bacauani, dar probabil sunt stupefiante usoare, fara o doza mare de risc.

Drogurile vin din Anglia, Spania sau Germania

Politistii si procurorii bacauani spun ca se lupta zi lumina cu combaterea consumului ilicit de droguri. Exista cadrul legal in acest sens (Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri – n.n.), actiunile se desfasoara ca in America, cu ofiteri sub acoperire, iar traficantii ajung, au precizat ei, de cele mai multe ori in spatele gratiilor.

„Brigada de Combatere a Criminalitatii, sub directa indrumare a procurorilor de la Biroul Teritorial (are in subordine si judetul Neamt – n.n.) de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (BTIICOT) a instrumentat mai multe cauze privitoare la combaterea consumului de droguri.

Acestea s-au finalizat cu rechizitorii si arestarea traficantilor. In primul semestru din 2006 au fost retinuti 18 traficanti, din care 13 au fost arestati”, au precizat politistii bacauani. Din cifra totala de mai sus, 16 tineri sunt judecati pentru trafic de droguri, in timp ce in doua din cazuri, trimiterea in judecata a vizat consumul de drog.

In judetul Bacau au fost confiscate aproape un kilogram de canabis ambalat in tiple, alte 130 de tiple (tramvaie sau joint – jargon al traficantilor), 1,21 grame de cocaina. In plus in judetul Neamt, au mai cazut in plasa politistilor sapte traficanti, asupra carora s-au gasit 203 grame de Ecstasy, 105 grame de hasis si 153 de tablete de efedrina.

Procurorii BTIICOT au precizat ca o mare parte din drogurile descoperite la Bacau si Neamt au fost aduse din Anglia, Spania si Germania. Chiar daca o parte dintre traficanti au fost anihilati, nimeni nu vorbeste despre consumatorii ocazionali proveniti din randurile tinerilor de liceu.

La Bacau functioneaza o sucursala a Agentiei Nationale Antidrog (ANA). Oficialii de aici au precizat ca exista evidente cu cei care consuma droguri, hartiile sunt trimise periodic la Bucuresti, dar precum teama finantistilor de a nu-si descuraja contribuabilii cu valoarea totala a datoriilor restante, tot la fel nici cei de la ANA nu au vrut sa faca public, cifra exacta care priveste narcomanii de la noi.

Cei din urma s-au marginit sa vorbeasca despre diferite campanii organizate la nivel de national, despre cat de bine coopereaza cu celelalte componente din sistem si… atat!

10 simptome ale copilului drogat

Pastrand in minte cele de mai sus, trebuie sa se ia in calcul si ce spun medicii. Dupa cazuistica si simptomele generate de consumul de stupefiante, specialistii au stabilit semnele dupa care un parinte isi da seama ca are un copil drogat in casa.

„Este vorba despre scaderea neasteptata a performantelor scolare, care pot duce la repetentie, despre absenteismul inexplicabil si instalarea unei secretomanii manifestata de cel in cauza.

Alte semne certe se explica prin starea de veghe la ore neobisnuit de tarzii, o pierdere a interesului fata de prietenii vechi sau sporturi si instalarea unei oboseli insotita de lipsa poftei de mancare.

Toate cele de mai sus sunt completate cu schimbari inexplicabile ale dispozitiei copilului, starea aparenta de betie sau de incremenire cu privirea intr-un punct fix si solicitarea unor sume tot mai mari de bani pentru cheltuielile proprii”, a declarat unul dintre psihiatrii de marca a Spitalului Universitar de la Socola – Iasi.

Mai precizam ca, in liceele bacauane, se consuma de obicei cannabis (marijuana sau Hasis – n.n.), in timp ce copiii cu bani, isi invita prietenii in apartamentele luxoase ale parintilor, unde fac cunostinta cu efectele cocainei, amfetaminelor si pastilelor de Ecstasy.
(Florin NISTORESCU)

Comentarii

  1. Ce Prosti mai sunteti!!! In primul rand educativa copilul si o sa faca ce e bine… si in al doilea rand mai cititi despre droguri. Legalizati Marijuana!!!

Adauga un comentariu

*