Sase MiG 21 de la Bacau la ´CHASSEUR ACCOMPLI ´06´

Reprezentanţi ai Forţelor Aeriene din România şi din Franţa participă la exerciţiul de zbor în comun “CHASSEUR ACCOMPLI ’06”, care se desfăşoară în perioada 4-14 septembrie a.c., pe aerodromul Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

Forţele Aeriene Române participă la exerciţiu cu şase aeronave MiG-21 LanceR şi două elicoptere IAR-330, aparţinând Bazei 86 Aeriene de la Feteşti, şi cu şase aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 95 Aeriană, Bacău. Forţele Aeriene Franceze sunt reprezentate la exerciţiu de cinci aeronave Mirage 2000D, patru Mirage 2000N şi trei Mirage F1 CT.

Scopul principal al exerciţiului este de a dezvolta interoperabilitatea între forţele aeriene ale celor două state, prin antrenarea personalului în îndeplinirea unor misiuni aeriene cu folosirea procedurilor de operare specifice NATO. Se vor executa zboruri în formaţii şi cu echipaje mixte, precum şi trageri reale, pe timp de zi şi de noapte, în poligonul Mălina din judeţul Galaţi.

Activităţi de instruire în comun cu partenerul francez au loc din anul 1998, când la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu s-a desfăşurat exerciţiul „Volfac”. Următoarele ediţii ale „Volfac” au avut loc în 1999, la Mihail Kogălniceanu şi în Franţa, la Saint-Dizier. În 2000 şi 2001, au avut loc câte două exerciţii de zbor în comun în România, la Mihail Kogălniceanu şi în Franţa, la Saint-Dizierm, respectiv la Colmar. În anul 2003, s-au mai desfăşurat două exerciţii la Timişoara, respectiv Colmar, iar o companie franceză de rachete sol-aer a executat, pentru prima oară, trageri în poligonul de la Capu Midia. Un alt exerciţiu de zbor în comun s-a desfăşurat la Colmar, în 2004, iar prima ediţie a „Chasseur Accompli” a avut loc anul trecut la Mihail Kogălniceanu.

Adauga un comentariu

*