´Obiectivul numarul unu nu este sa prindem hoti, ci sa schimbam mentalitatea´

– interviu cu comisarul sef Stefan Alexa, seful Inspectoratului de Politie al judetului Bacau

stefan alexaNumele si prenumele: Alexa Stefan
Gradul preofesional: Comisar sef de politie
Studii:
– Cursuri de perfectionare cu lectori din Elvetia, Olanda, Germania, 2002 – 2006
– Curs postuniversitar „Management”, 2003
– Curs postuniversitar „Siguranta circulatiei rutiere”, 2000
– Facultatea de Drept, 1997

– De la 1 ianuarie 2007, institutiile statului vor fi obligate sa functioneze mai aproape de parametrii europeni. Politia are si ea de facut multe pentru a ajunge la nivelul surorilor occidentale.

– Eu spun ca Politia este de mult in transformare! S-a observat foarte bine in Bacau ca lucrurile merg intr-o alta directie…

– Domnule comisar sef, treaba se face cu oameni, nu cu principii, nu cu bune intentii…

– Perfect adevarat! De aceea, obiectivul numarul unu al nostru nu este sa prindem hoti, ci sa schimbam mentalitatea. Cum se face asta? Prin pregatire. De exemplu, s-a trecut la analiza tranzactionala pentru evaluarea si formarea cadrelor, o metoda moderna, care a dat rezultate excelente in Europa de Vest. Mai sunt cursurile de pregatire, sustinute de specialisti occidentali, in urma carora politistii bacauani au devenit formatori si isi ajuta colegii sa se perfectioneze.

– Sa fim seriosi, ce relevanta are o evaluare facuta de colegul de birou?

– Conteaza si asta, macar din punct de vedere al ambitiei fiecaruia, pentru ca nimanui nu-i convine sa para… nepregatit. Dar ce spuneti de programul de pregatire la distanta, prin reteaua Intrapol? Politistul intra in sala, se aseaza in fata unui monitor, studiaza cursurile si apoi trebuie sa treaca un test-grila. Rezultatul vine instantaneu, daca a trecut testul obtine si o diploma, daca nu, mai incearca, dar numai o data.

– Da, dar degeaba ai specialisti superpregatiti daca n-au tehnica sa-i ajute. Nu poti sa fii eficient doar cu talentul…

– Da, e important si acest lucru. La Ordine Publica, de exemplu, s-au adus autoturisme noi si in numar suficient. La Criminalistica, dupa implementarea Programului AFIS, care permite identificarea dupa amprente, politistii bacauani au la dispozitie un sistem de identificare pornind de la portretul robot al suspectului. Din 2003, Politia are si posibilitati proprii de identificare pe baza ADN-ului.

– Ati prins hotul si-l bagati la beci…

– Stati, ca nu mai avem beciuri. De cand n-ati fost in arestul politiei?

– Multumesc de intrebare, n-am fost niciodata si nici n-am curiozitati in domeniu.

– Ehei, s-au schimbat multe! Din aceasta vara, in fiecare camera exista o incapere separata pentru WC, exista o chiuveta cu apa rece si calda, detinutii au acces permanent la dus, vom pune si aer conditionat…

– Trai, neneaca, la bulau!

– Doamne fereste! Este vorba doar de atingerea unor standarde normale in Uniunea Europeana. La fel ca si in cazul sediului Inspectoratului. Cand am venit aici, nu se daduse un var de nu stiu cand, era destul de sumbru. Omul, cand vine cu o problema la Politie, trebuie sa nu fie apasat de ce-i in jur.

Apropo de om, ca pentru el munciti, ce le „raportati” bacauanilor?

– Pai, sa luam infractionalitatea stradala. In primele opt luni din 2006, a scazut cu 30 la suta fata de anul trecut. Accidentele de circulatie, la fel, si suntem pe primul loc pe tara din acest punct de vedere.

– Raportati bine, domnule comisar sef! Da’ in fata UE nu stiu pe unde scoateti tunica.

– Sunt linistit! Suntem foarte apreciati, chiar ei ne-au spus asta, mai ales dupa ce-au vazut cu ce tehnica lucram. Sa va spun ceva, in UE, procentul cazurilor cu autori necunoscuti, celebrul AN, este foarte mare. Ei identifica in jur de 27-28 la suta dintre faptasi. La noi stiti care este procentul de identificare?

– …?!

– 70-75 la suta!

– Uau, sunteti superdetectivii Europei! Care-i secretul?

– Nici chiar asa, insa… Secretul este ca, in Romania, se lucreaza mult, este un efort fizic mare, se fac investigatii. Asta inseamna munca politistului! Daca am avea mai multi oameni si ceva dotare… Dar sa stiti ca prea multa tehnica atrofiaza foarte multe functii ale omului. Chiar si gandirea…

Nelu BROSTEANU

Comentarii

  1. intrebati-l pe domnul comisar sef alexa ce rezultate a avut la iasi!dezastru! vedem ca infractionalitatea a inceput sa scada si la bc. stiti de ce?
    sa va spuna dl alexa trucul.daca nu, sunati la iasi

  2. pai au camere separate, dus permanent, televizoare, concedii…ati auzit de asta…le mai trebuie si aer conditionat…si ne punem toti pe furat frate….ca de..de ce sa mai muncim cand putem fura bine mersi … 30 buff calumea… si poate doar dupa asta sa te prinda…si ete na..faci 4 ani…dar cu cont la banci gros..in celula tip hotel ***…. pai NU… Cu banii de pe aere in penitenciare.. mai bine ati da fonduri mai bune..dar gestionate cu cap… sa socializati tiganii…ca ete na ne fac de ras in U.E.. si nu numai….si poate asa nici nu o mai fura si nu mai aeti pe cine pune in penitenciarele de trei stele…

  3. pacat ca la orbeni aveti un hot in subordine ,in speta constandache florin.

Adauga un comentariu

*