Iranul şi SUA unite în spaţiu de prima turistă spaţială

Prima turistă spaţială, americanca Anousheh Ansari, a explicat miercuri de ce poartă pe combinezon drapelul ţării sale de origine, Iranul, alături de cel al SUA, fără să precizeze dacă va face la fel şi în timpul zborului, relatează AFP.

Doamna Ansari va părăsi centrul spaţial rus de la Baikonur (Kazahstan) probabil la 14 septembrie către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei navete Soiuz.

„Sunt născută în Iran, unde am trăit până la vârsta de 16 ani, apoi am emigrat în SUA. Am păstrat deci multe rădăcini în Iran ÅŸi mă simt foarte apropiată de poporul iranian ÅŸi de cultura acestei ţări”, a explicat această femeie de afaceri în cursul unei conferinÅ£e de presă la Orăşelul Stelelor, centrul de formare al cosmonauÅ£ilor, în apropiere de Moscova.

„ÃŽn acelaÅŸi timp, am trăit mai mult timp în SUA ÅŸi numeroasele oportunităţi pe care le-am avut, precum ÅŸi numai faptul că mă aflu azi aici, mi-au fost date de Å£ara mea de adopÅ£ie, SUA”, a adăugat Ansari, care va împlini la 12 septembrie 40 de ani.

„M-am gândit deci că purtând cele două drapele, aÅŸ putea să demonstrez că cele două ţări au făcut din mine ceea ce sunt azi ÅŸi de aceea le-am purtat pe combinezonul meu”, a declarat ea pentru a-i răspunde unui jurnalist care a văzut-o la televizor cu un costum ornat cu cele două steaguri.

Anterior, AgenÅ£ia spaÅ£ială rusă a indicat că lansarea navetei Soiuz, care trebuie să o ducă pe Ansari pe ISS, ar putea fi amânată cu patru zile din cauza amânării lansării navetei americane Atlantis. „Totul depinde de lansarea lui Atlantis. Dacă este lansată între 3 ÅŸi 7 septembrie, lansarea navetei Soiuz va fi amânată pentru 18 septembrie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al agenÅ£iei, Igor Panarin.

„Dacă lansarea lui Atlantis este anulată dintr-un motiv sau altul, data lansării rămâne aceeaÅŸi, 14 septembrie”, a precizat Panarin, adăugând că o decizie definitivă nu va fi luată înainte de duminică.

NASA a decis marţi să readucă naveta Atlantis pe rampa de lansare, de unde speră să poată efectua lansarea la 6 sau 7 septembrie, ca urmare a scăderii forţei furtunii tropicale Ernesto, aşteptată în regiune.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*