CET, in pragul falimentului!

Este stiut ca, dupa venirea la putere a actualei administratii, cu orientare spre „Dreptate si Adevar”, societatea CET Bacau a devenit o „vaca” de muls pentru clientela politica si rudele plasate in posturi bine remunerate. De notorietate, primarul Romeo Stavarache si-a plasat cumnatul, pe Marius Stanila, in functia de director de marketing, iar sotia prefectului Gabriel Berca si-a gasit un nou loc de munca „caldut”.

Totusi, lucrurile nu se opresc aici. In primavara lui 2005, la CET Bacau a avut loc o licitatie pentru „atribuirea serviciului de impingere sau de remorcare pe calea ferata”, adica se punea la „bataia” celor interesati de afaceri cu banii statului „transportul pe calea ferata industriala a carbunelui necesar furnizorului de agent termic”.

Cum aici se vehiculeaza sume mari din fondurile bugetului local, la vremea respectiva s-a pus in joc o intreaga „morisca” a clientilor politici, societate castigatoare fiind declarata, printr-o increngatura de ilegalitati, SC „TEK” SRL, o firma necunoscuta pe atunci, prospera acum, reprezentata de Marius- Petru Danciu, unul dintre fruntasii liberali ai judetului, ajuns intre timp consilier local.

Adica membru al Consiliului Local, institutie care-i plateste propriei firme serviciile efectuate CET- ului!. Interesant de retinut, firma „TEK” mai are un contract semnat cu CET Bacau (in februarie 2005) pentru intretinerea caii ferate industriale pe care CET-ul isi face aprovizionarea.

Pentru neavizati, licitatia pentru „transportul pe calea ferata industriala a carbunelui necesar agentului termic” a revenit firmei lui Danciu cu ajutorul cumnatului lui Stavarache, ca tot scriam anterior de domnia sa, Marius Ion Stanila (director de marketing la CET), care a preferat SC „TEK” SRL, societate ce a perceput din start 25.000 ROL/tona de carbune transportat, in detrimentul SC „Gedix” SRL – care depusese o oferta de 21.000 ROL /tona. Insa, despre toate aceste aranjamente, am mai scris!

Lupii, paznici

Tot dupa numirea cumnatului in echipa de conducere a CET, s-a ajuns la situatia ingrata ca domnul „Cumnat” sa se regaseasca mai mereu in fruntea comisiilor de licitatie, omul care a fost numit ulterior, nu de putine ori, (si) presedintele comisiilor de solutionare a eventualelor contestatii aparute fata de licitatiile de la CET.

De partea cealalta, pentru a strange randurile „familiei” politice, Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau, s-a vazut marcat „om la om” de un consilier personal, in persoana liberalului Codrin Lungu. Firesc, postul a avut inca din start o clara coloratura politica, fiind infiintat in 2004 dupa alegerile generale, atunci cand actualul prefect Berca n-a reusit sa intre in Parlament.

Cum prietenul se cunoaste atunci cand ai nevoie de el, primarul Romeo Stavarache a inventat functia de „consilier al directorului” de la CET, or asta pentru ca societatea este in subordinea Consiliului Local, iar infiintarea oricarui post, remunerat cu larghete din banii contribuabililor, depinde doar de primarul Bacaului.

Dupa numirea lui Gabriel Berca in functia de prefect, in decembrie 2004, postul a ramas vacant pana in ianuarie 2005, atunci cand un alt liberal a fost „uns” consilier al directorului general de la CET. Era vorba despre Codrin Lungu, un liberal cu state vechi de plata.

Care, spun angajatii CET, n-a facut nimic altceva decat sa se aleaga cu un autoturism Opel Vectra din 2003, ce fusese a directorului societatii si pentru care liberatul a platit pretul unei Dacii Berline!

„Corabia” CET se scufunda

Cum lururile merg din rau in mai rau, CET Bacau se indreapta cu pasi siguri spre dezastru, cauzele fiind multiple, dar toate legate de modul neperformant in care este condusa la aceasta ora societatea.

E.ON Gaz a taiat furnizarea de gaz mastodontului industrial, din cauza datoriilor de peste 220 de miliarde ROL, oamenii refuza sa-si mai plateasca facturile restante, mai ales ca toata vara in peste 30.000 de apartamente din Bacau s-a facut simtita, mai rau ca in vremea razboiului, lipsa apei calde menajere, iar debransarile continua (numai in aceasta vara peste 800 de bacauani renuntand la a mai depinde de agentul termic de la stat).

De parca n-ar fi fost suficient, centralele dezafectate inchiriate de la CET au ramas si ele fara chiriasi, dupa ce firmele interesate au renuntat sa mai incheie contractele licitate anterior .
Altfel, in disperare de cauza, conducerea CET cauta scaparea prin obtinerea de fonduri de la buget, a cata oara?, respectiv prin obtinerea de imprumuturi de la banci, cu garantia Consiliului Local, deci a statului!

Este, practic, o confirmare a faptului ca managementul dezastruos al clientelei Stavarache nu mai are iesire, chiar daca sute de bacauani au fost dati in judecata pentru neplata datoriilor la intretinere (cele 185 de asociatii de proprietari restante existente la momentul de fata in Bacau aduna 185 de miliarde lei vechi). Practic, putine solutii de reintrare in normalitate, daca asa ceva mai este posibil…

Bogdan PAPADIE

Adauga un comentariu

*