Sfintirea clopotnitei Manastirii ´Sfintii Apostoli Petru si Pavel´

Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” este situata la 35 km Nord Est de municipiul Bacau, in satul Malosu, din comuna Lipova. Atestata documentar ca Manastire de calugari din 1801, acest asezamant monahal a suportat din plin rigorile regimului comunist, fiind inchis in 1967 si capatand o alta destinatie.

Conditiile create dupa 1990 au fost benefice monahismului romanesc prin redeschiderea manastirilor inchise abuziv sau prin infiintarea altora noi.

Redeschiderea manastirii Lipova a avut loc in 1995. In 2000 s-a turnat fundatia si temelia bisericii care au ramas asa pana in 2002, cand din binecuvantarea Prea Sfintitului Eftimie a poposit in aceste tinuturi Ieromonahul Ignatie Popa, venit de pe meleaguri galatene.

Lucrarile au continuat pana in 2005 cand, cu ajutorul lui Dumnezeu, acestea au fost finalizate. Pictura din biserica a fost realizata de pictorul bisericesc Vichi Lica, iar catapeteasma este lucrata la Vanatori – Neamt de mesterul Constantin Tanase.

Sfintirea bisericii a avut loc pe 26 iunie 2005 si a fost oficiata de Prea Sfintitul Arhiereu Vicar Doctor al Episcopiei Romanului, Ioachim Bacauanu, ajutat de un sobor de preoti si stareti. In fiecare zi de sarbatoare, aici vin enoriasi din intreg judetul, atrasi de felul in care slujeste Ignatie Popa, de sinceritatea pildelor sale si mai ales de sfaturile date celor care cred in Dumnezeu.

Planurile staretului sunt mari, acesta dorind sa faca din Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” unul dintre cele mai vestite lacasuri de acest fel din judet.

A fost ajutat substantial de oameni de bine din Bacau, printre care si medicul Iulia Stefanescu, un adevarat ctitor al manastirii.

Deja, in Manastire exista chilii pentru a primi oaspeti, iar bunatatea si mai ales harul staretului Ignatie Popa atrag foarte multi bacauani care si l-au ales drept duhovnic pe acest calugar tanar si credincios slujitor al lui Dumnezeu.

Joi, 29 iunie, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, zi de hram la Manastire, va avea loc si sfintirea clopotnitei, care a fost terminata ulterior constructiei bisericii. La sfintire va fi prezent si Prea Sfintitul Arhiereu Vicar Doctor al Episcopiei Romanului, Ioachim Bacauanu.

D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. DA,INTRADEVAR ESTE FOARTE FRUMOS LA MANASTIRE IAR PROTOSINGHELUL IGNATIE SI ATRAS IN JURUL LUI FOARTE MULTA LUME DE BINE

Adauga un comentariu

*