Examenul la matematica gandit pe masura copiilor de capsunari

Fata de examenul de anul trecut la aceeasi disciplina, anul acesta subiectele la matematica au fost mult mai usoare, doar in partea a treia a variantei de subiecte, la trei cerinte, candidatii au intampinat mari probleme.

Explicatia pentru coborarea stachetei la gradul de dificultate este gasita in interesul scazut fata de carte al elevilor, dar si de faptul ca multi parinti sunt plecati la munca in strainatate, neavand cine sa se ocupe de pregatirea copiilor.

Absolventii de clasa a VIII-a au trecut miercuri, 21 iunie, de proba de matematica, inca o proba de foc a testelor nationale. „La matematica, nota cinci putea fi obtinuta numai prin rezolvarea primei parti din subiectele date”, a spus Mirela Berza, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau.

Mai mult decat atat, avand in vedere gradul mediu de dificultate al subiectelor, un elev atent putea lua cu usurinta nota opt. Cel putin asa sustin profesorii de matematica referitor la subiectele din a doua parte a testelor nationale, insa notele de noua si zece vor fi greu de obtinut din cauza cerintelor de departajare. Candidatii prezenti la proba de matematica a testelor nationale au fost trecuti prin toata materia invatata in clasele de gimnaziu.

Conul, problema „cui”

Profesorii de matematica sustin ca subiectele au fost accesibile, insa note mari vor lua doar cei care stapanesc foarte bine materia. Tot profesorii sustin ca se asteapta la surprize neplacute din partea elevilor.

In cazul in care se vor inregistra rezultate slabe la matematica, acestea nu vor fi din vina subiectelor ci din cauza neatentiei sau pur si simplu a nestiintei. Parerile elevilor in privinta subiectelor la matematica sunt impartite: „Prima parte a fost usoara, dar ultima problema mi-a dat batai de cap. Imi era frica la limba romana, dar acum mi se pare mai usor examenul de luni”, a spus, la iesirea din examen, Ioana Diaconita de la Scoala „Al. I. Cuza” Bacau. (R. ANDRICI)

Ultimul hop: istoria sau geografia

Probele din cadrul testelor nationale s-au incheiat joi. 1621 de absolventi de clasa a VIII-a au ales istoria, pe cand 5764 au ales geografia. „De obicei, cei care aleg geografia au o gandire matematica, iar cei care aleg istoria au inclinatie mai mult spre filologie”, a precizat Nicolae Cristea, reprezentant al Comisiei Nationale la Bacau. La aceasta proba au lipsit inca 13 elevi.

Proba la geografie data pe patul de spital

O situatie deosebita a fost cea a unui elev din Onesti care a fost interant in spital in dimineata ultimului examen, cu diagnosticul de apendicita acuta. Medicii au stabilizat starea elevului, iar acesta si-a dat proba la geografie de pe patul de spital.

Rezultate bune la proba de limba romana

Peste 85 la suta din elevii care au sustinut lunea trecuta examenul la limba si literatura romana pot rasufla usurati pentru ca au trecut examenul la aceasta disciplina. Aceastea sunt primele observatii, inainte de depunerea contestatiilor.

La matematica, elevii care au obtinut o nota sun cinci sunt foarte putini. In schimb, notele foarte mari sunt rare, tocmai din cauza ultimului subiect, destul de dificil.
Duminica, 25 iunie, s-au afisat rezultatele. Intre 26-28 iunie vor fi rezolvate contestatiile, iar pe 29 va fi afisarea rezultatelor finale. (R. ANDRICI)

Adauga un comentariu

*