Barbati batuti de (con)soarta

Dau, dar si primesc. Uneori cu varf si indesat. Multi barbati cad si ei victime agresiunii conjugale. Chiar daca nu vor sa recunoasca, si reprezentantii sexului tare o mai iau peste cocoasa. Judetul Bacau este pe primul loc in privinta barbatilor batuti de consoarte.

Barbati batuti de ...(con)soartaUltimele statistici arata ca numai in ultimul an, peste 1.600 de barbati din intreaga tara au fost victime ale violentei domestice.

Printre ei sunt si bacauani de-ai nostri. Mai mult, din numarul deceselor cauzate de violenta domestica ponderea victimelor de sex masculin este aproximativ egala cu cea a victimelor de sex feminin, in special a barbatilor trecuti de 60-70 de ani. Chiar daca programele de prevenire a violentei in familie se adreseaza in principal femeilor si copiilor, barbatii sunt marginalizati. Si asta pentru ca acestia refuza sa reclame ca sunt abuzati de sotie sau copii, din cauza rusinii si a orgoliului de …”cap de familie”

Bacaul, pe primul loc in tara

„Daca in anul 2005 majoritatea cazurilor extreme de violenta in familie au fost asupra femeilor, totusi sunt judete cu un numar de decese peste medie, unde victime au fost indeosebi barbati, in general minori sau peste 60 de ani. Judetele unde au fost inregistrate cele mai multe cazuri de acest gen sunt Bacau, Calarasi, Mures si Harghita”, a precizat presedintele ANPF (Agentia Nationala pentru Protectia Familiei), Corneliu Gavaliugov.


Ce spun specialistii: Barbatii sunt reticenti

Psihologii care analizeaza aceasta problema au ajuns la concluzia ca cei mai vulnerabili sunt barbatii in varsta, cei bolnavi psihic si cei dependenti de alcool sau droguri, deci care sunt incapabili sa se apere de furia consoartei sau a odraslelor.

La acestia se adauga copiii si adolescentii de sex masculin care sunt abuzati de parinti. Insa reticenta acestora de a reclama abuzurile este vizibila.

„Din experienta noastra am constatat ca peste 50 la suta dintre agresiuni sunt comise pe baza consumului de alcool, alcoolismul de cuplu fiind un important punct de trecere la actiune”, ne-a spus si dr. Marcel Badara, medicul sef al Laboratorului de Medicina Legala Bacau, care a recunoscut ca „mai rar ajung la el barbatii batuti de consoarte si nu pentru ca nu sunt, ci pentru ca le e rusine s-o recunoasca”.

Bacauani cotonogiti de neveste

Are 48 de ani, e din comuna Balcani si a ajuns pe patul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau dupa ce l-a batut nevasta. „S-a enervat pe mine ca beau cam mult, ne-a spus usor timid Petrea B. E cam rusinos s-o recunosc, dar asta e. Am venit de la camp si m-a simtit ca miroseam a bautura. Mi-a dat cu toporul in cap”. El a suferit un traumatism cranian, dar fara a fi nevoie de vreo interventie chirurgicala.

Mihai G., e preot intr-un sat bacauan, situat undeva pe Valea Trotusului. De cand lumea, bea. Fara nicio rusine fata de enoriasi, a ajuns sa se duca beat si la slujbe, iar pe ulite mereu e vazut de sateni in stare de ebrietate. Tocmai de aceea, „coana preoteasa” ii administreaza aproape zilnic cate o ciomageala. Cel mai mult il loveste in cap „ca sa-i sara bautura”, iar el nici nu risposteaza. Tot satul stie ca „parintele” este sub papucul femeii. Se amuza, dar ii dau si dreptate, mai ales ca de multe ori (de foarte multe ori!) parintele Mihai „calca pe becuri”.

L-am intalnit pe Constantin Purcalau, din Corbasca, pe patul de spital in urma cu mai bine de un an. Avea 76 de ani, insa fara niciun fel de ocolisuri mi-a recunoscut ca a fost batut de sotie „pentru ca a intrecut masura la bautura”. „Se enerveaza cand ma vede beat, nu ma suporta, imi spunea. Poate ca si eu sunt vinovat, ca nu tac. Ba o mai si jicnesc. Asa ca da in mine cu ce apuca. Acum m-a lovit cu un par”. Pana i-a rupt mana stanga si vreo doua coaste.
Roxana NEAGU

Si egiptencele isi bat sotii

Conform datelor preluate din statisticile politiei, ale sistemelor judecatoresc si medical al tarii, circa 30 % dintre sotiile egiptene isi bat sotii. Cele mai „batause” sunt femeile care locuiesc in Cairo si in Delta Nilului, in timp ce in Egiptul Superior, unde traditiile si obiceiurile sunt mai conservatoare, situatia este exact inversa: femeile sunt victimele sotilor agresivi. Printre motivele care stau la baza agresiunilor sunt invocate, cel mai des, lenea, alcoolismul, lipsa de atentie acordata copiilor si sotiei, lipsa de vointa a sotului.

Adauga un comentariu

*