Cei 7 care calaresc Bacaul

gasca lui stavarachePriviti cu atentie aceasta fotografie din seara in care s-au anuntat oficial rezultatele alegerilor locale din 2004. Toti cei care-l inconjoara pe Stavarache – niste ilustri necunoscuti pe atunci – au fost propulsati de acesta in functii administrative importante, de unde controleaza aproape tot ceea ce misca in Bacau. Asta dupa ce au denuntat in campania electorala politica fostei administratii de a-si impune apropiatii in posturile cheie.

Gabriel Berca

Prefectul judetului Bacau, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Romeo Stavarache. Inginerul Berca nu s-a remarcat in mod deosebit pe plan profesional, singura activitate notabila fiind aceea de om bun la toate in firma ProdCresus, al carui actionar principal a fost Stavarache.

Prefectul l-a urmat pe actualul primar in toate preregrinarile sale prin partide – de la ApR la PUR si apoi la PNL. In toate partidele a ocupat pozitii de rangul doi, de unde l-a sustinut neconditionat pe mentorul sau.

Jucandu-si foarte bine cartea politica dupa alegerile generale din 2004, Stavarache l-a impus pe Berca in fotoliul de prefect, starnind mania vechilor liberali care s-au vazut deposedati de o functie atractiva de catre un anonim fara vechime in partid. Desi, teoretic, conducatorii institutiilor descentralizate ii sunt subordonati, mozaicul politic din care este compusa guvernarea l-a cam lasat pe prefect fara obiectul muncii.

Toti directorii actioneaza la comanda sefului de la partid si nu la cea a „reprezentantului Guvernului in teritoriu”, ceea ce mareste si mai mult haosul din sistem si ineficienta activitatii lor. La indepartarea lui Constantin Avram din functia de subprefect s-a dovedit a fi fair-play recunoscandu-i acestuia meritele in gestionarea crizei inundatiilor de pe Valea Muntelui.

Dupa intrarea in vigoarea a legislatiei privind depolitizarea prefecturilor, Berca s-a distantat destul de vizibil de Stavarache, caruia se pare ca a inceput sa ii vada si slabiciunile. Dar cordonul ombilical nu a fost taiat in totalitate, influenta politica a primarului Bacalui fiiind inca destul de mare.

Din fericire pentru Berca, cel care il poate schimba sau muta, ministrul Internelor, Vasile Blaga, este din PD si nu ar reactiona la o eventuala solicitare din partea primarului liberal din Bacau fata de care nu manifesta vreo simpatie deosebita. Pana acum, prefectul s-a achitat aproape decent de obligatii, neavand, ce-i drept, nici probleme majore, cu execeptia inudatiilor, care au fost „rezolvate” de Avram. Se poate ca la un moment dat sa-si gaseasca un drum propriu in administratia publica.

Constantin Gioseanu

Este, cu siguranta, „eminenta cenusie” din spatele lui Romeo Stavarache. Cel mai matur dintre toti, plin de tact si diplomatie, Gioseanu vorbeste putin, preferand sa traseze liniile directoare de actiune ale grupului.

Posesor al unui bun instinct, Romeo Stavarache si-a dat seama ca are nevoie de un astfel de sfetnic de taina, care sa-l ghideze printre capcanele politicii si administratiei. Fara un traseu politic spectaculos (a ajuns consilier local abia in 2000), este un bun negociator, lucru dovedit in vara alegerii lui Stavarache.

Conform unor surse bine informate, trecerea proaspatului primar PUR la PNL a fost tratata de Gioseanu, care a stiut sa obtina maximum din aceasta miscare: ridicarea lui Stavarache ca sef al liberalilor bacauani, libertate de numire a membrilor grupului in functii cheie si autonomie totala in gestionarea administratiei locale.

Urmandu-si fidel politica de a nu fi spectaculos, el si-a rezervat „doar” rolul de director in Primarie.

Aparent putin, dar numai aparent pentru ca Gioseanu controleaza foarte bine tot ce misca in jur si influenteaza decisiv deciziile lui Stavarache. Macar daca ar fi ascultat!

Ionel Palar

Este un produs suta la suta al ambitiei lui Stavarache de a-si vedea credinciosii cat mai sus. Fara relief si, spun multi, fara valoare, Palar i-a tinut trena actualului primar ani de zile. Absolvent de marketing, el a ocupat „importanta” functie de director general la doua firmulite de care n-a auzit nimeni.

Imediat dupa ce Stavarache a iesit primar, a fost uns ca director de marketing la CET Bacau, aflat in subordinea Primarie si care este unicul furnizor de apa calda si caldura in municipiu. Pentru ce are nevoie o asemenea societate de un director de marketing? Ca sa „mananca si gura lui” de fidel o paine mai alba.

Se pare ca inutila pozitie de la CET nu a fost indeajuns pentru ca, abia ajuns la liberali in toamna lui 2004, a fost impus pe un loc eligibil pe listele pentru Camera Deputatilor. Si asa a juns Bacaul sa fie reprezentat de Ionel Palar. Ce-a facut el intr-un an si jumatate? A colaborat la sapte initiative legislative, dintre care una a fost respinsa definitiv si doar doua au fost adoptate.

Este vorba despre actul normativ de infiintare a comunei Itesti si despre celebra „Legea a calului”, o ravasitoare pledoarie pentru valorizarea superioara a acestei fiinte care-a insotit omul in devenirea sa istorica (sic!).

Palar a intrat si in vizorul presei centrale care l-a taxat pentru o iesire hazos-panicata la tribuna, de unde a perorat despre pericolele care pandesc la fruntariile tarii. Era vorba despre descoperirea unei bombe artizanale mascate intr-o cutie de conserve ce-a ajuns ca ajutor umanitar la o manastire din judetul Bacau.

Ce-o avea siguranta frontierelor cu aceasta descoperire, nu se stie. Sau poate domnul deputat Ionel isi inchipuie ca politistii de frontiera deschid tone de conserve ca sa vada daca nu se ascunde vreo portie de dum-dum in loc de carne presata? Asteptam cu interes si alte fapte de vitejie ale acestui Gavroche al politicii in Parlamentul tarii.

Nicolae Onica

Este un tip greu de citit. Fostul inginer la Aerostar si-a dat seama repede ca invarteala cu folos e in politica. Asa ca, in 1994, ajunge expert parlamentar, bineinteles pe filiera PDSR. Atunci s-a cunoscut cu tanara speranta politica Romeo Stavarache, alaturi de care a ramas, iata, peste 12 ani.

Fara a avea vocatie de lider si fara a fi destul de ambitios pentru o cariera pe cont propriu, Onica si-a oferit postura care-i convine cel mai bine, aceea de jucator in culise. Doar nevoia lui Stavarache de a avea in Primarie un om in care sa aiba totala incredere l-a scos la lumina.

Doar ca, abia numit viceprimar, Onica a inceput sa faca greseli. Pentru ca nu este un bun comunicator, nu a reusit sa stabileasca o relatie buna cu presa, care „l-a citit” ca pe un individ care ascunde (prea) multe. Pe de alta parte, a facut greseala sa irite multi oameni de afaceri care aveau nevoie de serviciile administratiei locale.

Cum? Gurile rele spun ca a ridicat prea mult nivelul comisioanelor fara de care nu se misca nimic in Primarie. Atat de mult incat se pare ca exista si cateva reclamatii la bau-bau-ul DNA, reclamatii greu blocate de influenta lui Stavarache.

Aceasta poate fi explicatia retragerii viceprimarului Onica din prim-planul public, o retragere evidenta avand in vedere ca nici macar la sedintele Consiliului Local nu mai participa. Oricum, Onica ramane cu eticheta de „baiat descurcaret”, care rezolva treburile mai… delicate ale grupului.

Constantin Scripat

Este foarte interesant este, din punct de vedere al carierei. Baiatul plecat din Secuieni a fost de la absolvirea Facultatii de Electrotehnica doar sef. Inainte de ’89, lucreaza la Mina Anina si, dupa numai doi ani, ajunge sef Sectie adjunct la Directia de Radio si Televiziune Iasi.

Trebuie sa fi fost tare capabil tanarul Scripat daca a ajuns asa sus atat de repede! Impresia este intarita si de evolutia de dupa ’90. Imediat dupa Revolutie ajunge sef birou la Oficul Judetean de Turism Bacau, post pe care il ocupa timp de patru ani.

Urmeaza o cariera de opt ani, pana in 2002, la Administratia Pietelor de unde pleaca la o firma privata. Victoria lui Stavarache din 2004 il readuce la Directia de Administratie a Pietelor, dar de data aceasta ca director.

Plecarea intempestiva a viceprimarului Slic il propulseaza in triumviratul oficial care conduce municipiul. Judecand obiectiv cariera sa profesionala, Scripat pare cel mai indreptatit sa ajunga atat de sus, chiar si cu ajutorul prietenului de partid si de suflet Stavarache.

Semnele de intrebare se ridica atunci cand vine vorba de modul in care viceprimarul apara interesele bacauanilor de ghearele hultanilor portocalii (si nu numai) care stau gata sa inhate orice bucatica dulce.

Gabi Corodeanu

Daca ar fi sa se faca un top al penibilitatii oamenilor impinsi in fata de Romeo Stavarache, desigur primul loc l-ar ocupa Gabi Corodeanu.

Ilustrand perfect tipul arivistului, omuletul a reusit sa se catere atat de sus incat te intrebi daca viata e cinica sau doar isi bate joc de tine.

In studentie, Corodeanu nu s-a remarcat prin rezultate stralucite la invatatura. Insa a adulmecat foarte bine sansa de a deveni lider al colegilor sai. Incapatanat si perseverent, s-a batut ca sa ajunga presedinte al Ligii Studentilor, pozitie de care s-a folosit pentru a penetra lumea politica.

A manipulat cu abilitate bagajul de voturi pe care-l avea in spate si a negociat cu cel care i-a promis mai mult, cu candidatul Romeo Stavarache.

A fost pus pe lista de consilieri locali si, cu ceva noroc, a ajuns in „sfatul inteleptilor” orasului. Ce gluma proasta! Pentru noi, ca el si-a luat in serios rolul de reprezentant al intereselor bacauanilor si se trezeste vorbind in Consiliul Local pe teme care de cele mai multe ori ii sunt total straine.

Colegii l-au privit cu condescendenta, au zambit, au mai si ras, dar pana la urma s-au plictisit-iritat-saturat de gaunosenia individului si l-au pus la punct. Numai ca in spatele acestei imagini de „naiv”, Corodeanu ascunde caracteristicile unui tip rapace, lacom, decis sa castige cat mai mult de pe urma pozitiei sale.

Astfel, Gabitu este profesor de sport la doua scoli din municipiu Bacau (simpaticul „general” de tumbe Ababei s-a ocupat de asta), este angajat la serviciul de Spatii Verzi al Primariei (protectorul Stavarache i-a dat o sinecura) si, nefiindu-i destul, si-a mai deschis si o terasa pe pontonul Insulei de Agrement (ca-l iubeste de… frica toata lumea).

Exista explicatii la toate astea? Una posibila ar putea veni din lectura declaratiei de avere a consilierului Corodeanu. Acolo, el se declara sarac lipit, fara avere, fara casa, masina sau firme. Citind declaratiile colegilor sai s-o fi gandit ca ar trebui sa intre si el in randul lumii si a trecut la capatuiala. Oare cum va arata declaratia lui de avere de la sfarsitul mandatului?

Romeo Stavarache

Se pot spune multe despre el. De exemplu, ca are stiinta dovedita de a se folosi de oameni, speculandu-le ambitiile si nevoile, pentru a-si atinge scopul. Chiar daca uneori apropierea de un anumit individ poate sa para ilogica, actualul primar nu face miscari inutile sau gresite.

El exploateaza calitatile fiecaruia, oferind recompense care acopera motivatiile fidelitatii. Din pacate, unii dintre ei se dovedesc a fi contraproductivi pentru interesul general si actioneaza prea mult in scopuri personale.

Pericolul gastii, al grupului care te izoleaza de ceilalti, in primul rand de autentica voce a alegatorilor, planeaza asupra primarului. Daca nu va sti sa sparga zidul care s-a ridicat in jurul sau, risca sa repete o istorie pe care a negat-o. Si ar fi semn de slabiciune (si de prostie!) sa repete greselile pe care tocmai el le-a exploatat pentru a ajunge unde este acum.

Noul PCR – Politica, Cumetrie, Recompensa

Pe langa cei enumerati mai sus mai sunt multi fosti anonimi care s-au trezit brusc cocotati in functii caldute dupa alegeri.

Ioan Silitra, director executiv Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau

Fost administrator de bar, Ioan-Ionel Silitra a ajuns director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (fostul Oficiu pentru Fortele de Munca) Bacau. Inca de la instalare, el a recunoscut ca activitatea din instituitiile de stat este politizata si ca este normal ca „omul care a facut politica PSD sa fie schimbat. Nu este nicio problema ca in fruntea institutiilor se afla oameni fara experienta in domeniu. Totul se invata”. Ba mai mult, Silitra a recunoscut ca in spatele numirii lui a fost Partidul National Liberal, al carui membru este. Ionel Silitra a inlocuit-o pe Rodica Selaru, fost director al Agentiei, care a parasit locul sub presiune politica.

Gheorghe Apostu, director executiv Directia Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Bacau

Dupa ce a trudit in tara si peste hotare pana la falimentul SC „Stofe Buhusi”, Gheorghe Apostu, membru PD, s-a trezit in scaunul cel mai inalt al Directiei Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Bacau, in locul lui Teodor Agachi, fost consilier juridic in vechea aministratie Sechelariu. Ascensiunea lui Apostu se poate explica prin apropierea de liderul PD Vasile Nistor, al carui angajat a fost la o firma din Moinesti.

Violeta Draganuta, director adjunct la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau

Nimeni alta decat sotia vicepresedintelui PD Bacau, Constantin Draganuta, Violeta Draganuta a ajuns director planificare, dezvoltare si relatii cu furnizorii la Casa de Sanatate dupa ce, asa cum a recunoscut la numire, a avut sustinere politica. Dupa ce 10 ani a fost functionar public, Viorica Draganuta s-a ocupat 5 ani de managementul unei firme particulare.

Dr. Mihaela Popescu, director executiv Autoritatea de Sanatate Publica Bacau (fosta Directie de Sanatate Publica – DSP)

Medic de familie in comuna Plopana, dr. Mihaela Popescu, fiica lui Raducan Ion, vicepresedinte al organizatiei judetene PNL si consilier local, si sotia lui Adrian Popescu, membru marcant al PD si consilier municipal, a fost instalata in functie pe 28 aprilie 2005.

Sotii Pricope, directori la institutii publice

In toamna anul trecut, Corina Neli Pricope, doctor biolog, a ajuns directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului. Ea este sotia lui Cornel Pricope, fost presedite al Organizatiei Judetene a Tineretului National Liberal, acum uns director al Agentiei de Dezvoltare Locala Bacau din cadrul Primariei.

Radu Ababei
– Spagat deasupra legii

Radu Ababei, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau, a fost conferentiar universitar la Facultatea de Sport din cadrul Universitatii din Bacau. Brusca sa rostogolire catre sistemul preuniversitar a avut ca impuls legatura stransa cu Romeo Stavarache si Gabriel Berca, legatura, se spune, cimentata pe terenul de tenis. Ababei nu are voie, conform legii, sa ocupe acest post, dar de 14 luni nimeni nu l-a intrebat nimic.

Brandusa Popescu
– O floare de partid in glastra scolii

Brandusa Popescu este in prezent inspector general adjunct in cadrul ISJ Bacau. Inginer de meserie, Brandusa Popescu a predat la Liceul Agricol din Hemeius. Calitatea de membru al Partidului Democrat a fost suficienta si necesara pentru a propulsa o cvasianonima in fruntea invatamantului bacauan.

Comentarii

  1. Agamemnon T. Chibrit a zis:

    Bre! Cina v-a zis voua ca Geoseanu de director? Uitati-va pe organigrama! E inspector de specialitate (nu stiu de care). Atat. Ii place lui sa i se zica director. Daca ar fi director ar avea responsabilitati, dar fuge de ele ca dracu’ de tamaie! Vedeti undeva semnatura lui? Poate mai peste cativa ani, la DNA!

  2. Un CV frânt. Născut în 1956 iar facultatea de SD terminată în 1984. Când, direct ajunge la mină unde , iarăşi direct este numit ÅŸef! Ori, ulterior revoltelor din 1977, exodul cadrelor spre mină a fost” bine controlat”. La relee ÅŸef ÅŸi ceva funcÅ£ie în BOB. Alte detalii căutaÅ£i la CNSAS.

  3. comentez si eu ... a zis:

    „Felicitari” liberalilor vechi.

Adauga un comentariu

*