Deputatul Gabriel Vlase cere socoteala ministrului Seres

Deputatul Gabriel Vlase cere socoteala ministrului Seres Facturile la electricitate sunt umflate de trei-patru ori de firmele intermediare. Consumatorul habar nu are ca plateste curent al carui pret este marit prin complicitatea Electrica. Un deputat bacauan vrea sa afle oficial de la Guvern care sunt intermediarii.

Dupa scandalul importurilor de gaze naturale din Rusia la preturi mult mai mari decat alte tari din zone, gratie adaosurilor impuse de firmele intermediare, modelul a fost preluat inclusiv in zona electricitatii. Astfel, jefuirea cetateanului de rand este completata si cu “amabilitatea” societatii Electrica, cea care cumpara energie la un pret mai mare cu o treime decat firmele private. Presa a semnalat aceast aspect, iar Corpul de Control de la Ministerul Economiei si Comertului a descoperit o serie de nereguli grave privind afacerile cu energie între companiile statului si cele private. Astfel, complexurile energetice Rovinari si Turceni au livrat cantitati importante de energie electrica unor firme private, iar acestea au revandut-o catre Electrica. Printre “intermediarii” depistati de jurnalisti se numara inclusiv Dan Voiculescu, seful de partid al ministrului Codrut Seres. Ultimul recunoaste ca: “firmele private cumpara de la producatorii de energie la un pret de 95 lei/MWh, iar Electrica cu 136 lei/MWh”. Deputatul bacauan Gabrile Vlase a adresat o interpelare ministrului Seres, solicitandu-i sa faca publice numele firmelor private are au cumparat energie de la complexurile energetice Turceni si Rovinari. De asemenea, Vlase a solicitat sa primeasca public si confirmarea faptului ca firmele intermediare cumpara curent la pret clientelar, care ajunge apoi la consumator la un pret de patru ori mai mare. Deputatul isi argumenteaza interpelarea si cu informatiile conform carora conducerea complexurilor energetice Rovinari si Turceni renegociaza contractele încheiate cu cele 6 companii private, urmand sa se renunte la cantitatile de energie pe care acestea le dau Electrica, la preturi mult mai mari decat le achizitioneaza de la cele doua complexuri. “Asta inseamna ca acest lucru era cunoscut de mai mult timp de catre ministerul condus de Seres. Cu toate acestea nu s-a dispus nici o masura! E jaf la drumul mare pe spinarea cetatenilor de rand”.

Cum poti face profituri de miliarde cu un om si un computer

O firma cu un angajat, un calculator si un fax poate castiga peste 1 miliard de lei pe zi. Asta numai daca esti „baiat smecher” si ai o firma care intermediza vanzarea de energie electrica dintre stat si stat. ~n emisiunea 100%, Radu Berceanu a explicat cum functioneaza vanzarea de energie electrica in Romania. Pe scurt, povestea ar suna asa: firmele intermediare cumpara energie electrica ieftina de la stat si o revand la preturi mult mai mari tot la stat. Energia este cumparata de la Hidroelectrica (cea mai ieftina energie), Termoelectrica sau Nuclearelectrica si este revanduta catre companii tot de stat, din subordinea aceluiasi Minister al Economiei si Comertului (companii precum Electrica, CFR sau Metrorex). Firma intermediara castiga pe zi peste 1 miliard de lei. Fiind o piata libera fiecare ar fi tentat de o astfel de afacere profitabila, numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Pentru a obtine profituri uriase trebuie sa provii din sistem, sa ai „spate” politic si sa stii cui sa dai spaga ca sa cumperi ieftin si cui sa dai spaga ca sa cumpere scump.
Berceanu sustine ca principalii intermediari de energie electrica ar fi Dan Voiculescu, presedintele PC si propulsator de ministru al economiei; precum si Lucian Boghiu, fostul sef de la Electrica. (Octavian M.)

Adauga un comentariu

*