Peste 250 de pensionari au dat in judecata Casa de Pensii

Sute de pensionari bacauani si-au aratat nemultumirile la tribunal impotriva deciziilor de pensionare. In acest sens, Casa Judeteana de Pensii Bacau a fost parte in 206 litigii.

Pe rolul instantelor judecatoresti au fost inregistrate, anul trecut, 206 litigii in care Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau a fost parte civila. Bacauanii au formulat contestatii impotriva deciziilor de pensionare, precum si impotriva deciziilor de recalculare a pensiilor.

In acest an, in primele patru luni, s-au mai inregistrat alte 43 de dosare, 17 dintre acestea contestand tot deciziile de recalculare a pensiei. Confrom raportului serviciului juridic al CJP, pana la aceasta data au fost solutionate 164 de dosare (cauze), din care 152 favorabile institutiei.

„12 contestatari au castigat procesul, a declarat Liviu Cretu, director executiv CJP. Marea majoritate a cauzelor solutionate in favoarea contestatarilor se refera la persoane care s-au nascut dupa refugiul parintilor ca urmare a persecutiilor pe motive etnice in perioada 06.09.1940 – 06.03.1945”.

Este vorba de legea 189, care intre timp a suferit modificari favorabile pensionarilor. Fiind vorba de un venit de 500.000 de lei pentru fiecare an de refugiu, la care se adauga si alte gratuitati conform prevederilor legale, se pare ca CJP are de dat sute de milioane de lei pensionarilor care au castigat batalia cu institutia.

In plus, pentru prima data in tara, in luna martie a acestui an a fost inregistrata si prima exceptie de nelegalitate referitoare la o anexa a normelor de aplicare a Legii pensiilor, proces care a fost solutionat tot in favoarea CJP. Aici a fost vorba de un pensionar care a contestat legea in privinta varstei de pensionare, respectiv data la care se pot deschide drepturile de pensie in functie de data nasterii.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*