Senatorii bacauani sunt revoltaţi de noul statut

Conform noului statut al parlamentarului, senatorii vor trebui să meargă la casieria Camerei de care aparţin să ridice banii pentru cheltuielile de personal, plata facturilor la utilităţi şi telefonie mobilă. Apoi, semnând o declaraţie pe propria răspundere, senatorii vor colecta o sumă care să acopere cheltuielile de întreţinere cu sediul cabinetului senatorial, protocolul, dar şi decontul benzinei.

Senatorul Ilie Ilaşcu spune că ar fi preferat varianta veche, tocmai ca să nu existe suspiciuni în ceea ce priveşte deconturile de acest tip. „Va fi şi mai mult de umblat, dar mai e şi chestia asta, când vezi un parlamentar cu bani cash în mână, imediat devii suspicios.

Sunt bani luaţi pe propria răspundere şi în mod normal ar trebui ca oamenii să te creadă pe cuvânt când spui cât ai cheltuit. Pentru că, dacă nu crezi un parlamentar, atunci pe cine să mai crezi.? Dar oricând poţi fi suspectat că poate nu ai cumpărat atâtea cartuşe pentru imprimantă sau nu ai consumat atâta benzină. Mai bine era înainte, dar ce să facem. Eu nici nu am fost la vot, că eram plecat din ţară”, ne-a declarat cam supărat senatorul Ilaşcu.

Acesta este puţin îngijorat şi de felul cum va trebui să se descurce cu facturile şi cu plăţile. I se pare chiar suficient de complicat încât să fie nevoie de cursuri. „Nu am făcut niciodată aşa ceva, nu aveam grija asta. Acum cred că trebuie să facem şi cursuri pentru asta. Vor învăţa mai întâi probabil cei de la contabilitate, că nici cei de la Senat nu au mai lucrat aşa. Am înţeles că vor simplifica cu salariile. Să mă duc eu să plătesc taxe şi impozite? Nu ştiu, nu mi se pare bine.”, recunoaşte Ilie Ilaşcu.

Nici senatorul democrat Cristi Cucuianu nu se împacă prea bine cu noul statut. „Statul parlamentarului a fost votat în plen comun, senatori ÅŸi deputaÅ£i. Åži Comisia a fost tot una mixtă, dar cum numărul de deputaÅ£i a fost dublu faţă de cel de senatori, cred că deputaÅ£ii ÅŸi-au impus punctul de vedere. Este o bătaie de cap în plus, angajaÅ£ii primeau salariile pe card, acum trebuie să merg eu la casierie să îi ridic, facturile se duc acolo la decont, înainte era totul centralizat. Era mai simplu, dar dacă aÅŸa trebuie…”, ne-a declarat senatorul.

Senatorul Ioan Aron Popa recunoaÅŸte că este o bătaie de cap în plus toată această poveste, dar, în acelaÅŸi timp, adaugă că se numără printre senatorii care nu se sperie de facturi, pentru că lucrează suficient cu acte ÅŸi deconturi. „Pentru mine este mai uÅŸor, că sunt economist ÅŸi sunt învăţat cu facturile. Dar cu siguranţă este o bătaie de cap în plus. Este mai bine aÅŸa cum este acum, dar… Părerile au fost împărÅ£ite. Unii au vrut să aibă mai multă libertate în cheltuieli”, a mai explicat liberalul.

Senatorul PSD, Ioan Moraru este neutru în această poveste. Admite că procedeul va fi puţin mai complicat, dar nu pare să se cramponeze prea mult de noua situaţie. „Noi am discutat la grup. Se lucrează la stabilirea unor instrucţiuni, pentru că nu s-a mai făcut aşa ceva la Senat şi este nevoie de norme. S-ar putea să fie ceva mai complicat, dar dacă deputaţii se descurcă de atâta timp cu procedura aceasta, ne vom descurca şi noi”, a încheiat senatorul PSD.

Amos NEWS

Comentarii

  1. ghica romeo a zis:

    Poate ca asa vor fi mai transparente cheltuelile lor si de ce nu sa fie verificati.sa reduca din aceste cheltueli sa fie mai responsabili cu banul public

  2. da, la tema asta adaug numai spusele lui gorbaciov, „increderea e buna dar controlul e necesar”
    nenea asta vorbeste „ar trebui ca oamenii să te creadă pe cuvânt ” numai ca statistica ne arata ca nu e chiar asa cum o vede dumnealui din prisma lui.
    la dna e plind de dosare de la colegi 😮 .

Adauga un comentariu

*