Se reface Platforma Borzesti?

Situatia dramatica de la combinatul de cauciuc sintetic Carom, declarat falimentar, si teama ca rafinorilor li se pregateste si lor ceva similar au condus la reanalizarea ideii de refacere a vechii Platforme Petrochimice Borzesti.

Aceasta ar urma sa includa cel putin Rafo, Carom si Uton, iar propunerea de fuzionare a celor 3 societati a mai fost avansata si in urma cu cativa ani, cand s-a propus infiintarea Companiei “Moldova”. Primarul Emil Lemnaru, presedinte al PSD Onesti, a opinat ca era bine ca o astfel de structura sa includa chiar si alte societati, cum ar fi Solventul SA Timisoara, care ar fi asigurat deschiderea catre piata iugoslava, in colaborare cu renumitul combinat din Pancevo.

“Ideea infiintarii Companiei < > ar fi fost interesanta – a apreciat primarul Emil Lemnaru. Chiar si acum, situatia de la Carom ar putea fi rezolvata tot in contextul conexiunii cu Rafo, cele doua societati fiind privite ca o structura monobloc inainte de dezmembarea Platformei. Carom a fost singura societate de acest tip din tara care a fost separata de o rafinarie”.

Companie sau parc industrial

Pe de alta parte, consilierul judetean Valerian Vreme, presedinte al PNL Onesti, este si el de acord cu refacerea Platformei Petrochimice Borzesti, dar sub o alta forma, cea a unui parc industrial, care sa beneficieze de facilitati fiscale si sa atraga investitori puternici. Principalul impediment l-a reprezentat lipsa resurselor financiare, dar si insuficientul interes aratat de autoritatile locale si centrale.

Dupa parerea lui Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul”, in acest moment exista doar un singur investitor care ar putea relansa intreaga Platforma Petrochimica Borzesti: Calder-A International si grupul de firme din care face parte aceasta societate. Liderul sindical de la Rafo este convins ca firma Calder are si puterea financiara necesara, si dorinta de a se implica in activitatea platformei industriale a Onestiului.

Ba mai mult, presedintele firmei, Uri Bider, si-a exprimat interesul si pentru repornirea Rafinariei Darmanesti. Iar de curand, la ultima adunare a creditorilor de la Rafo, s-a analizat si posibilitatea inchirierii instalatiei de MTBE de la Carom, decizia finala in acest sens urmand a fi luata la AGA din aceasta saptamana.

Blocaj si interese ascunse

Din pacate, vointa si puterea financiara a celor de la Calder nu sunt suficiente: desi sustine aproape intreaga activitate de la Rafo, in care a investit 170 milioane de dolari pana acum, urmand ca investitia totala sa se ridice la aproape un miliard de dolari, firma Calder inca nu are nici un statut oficial.

In ciuda faptului ca a cumparat pachetul majoritar de actiuni, de la Balkan Petroleum, Calder nu figureaza inca in calitate de actionar majoritar la Rafo. La mijloc sunt diverse interese si jocuri de culise, din partea lui Marian Iancu, a unor creditori precum Petrom sau a unor institutii ale statului, cum ar fi AVAS.

Fier vechi la Carom

In aceste conditii, refacerea platformei industriale este aproape imposibila. Mai mult, exista chiar riscul dezmembrarii definitive a platformei, odata cu vinderea la fier vechi a instalatiilor de la Carom. Seful liberalilor din Onesti, Valerian Vreme, nu crede ca se poate ajunge chiar pana acolo.

“Cred ca nimeni nu impartaseste ideea vanzarii catre un investitor care sa valorifice patrimoniul de acolo prin trimitere la fier vechi”, a apreciat Valerian Vreme.

Insa chiar de acest lucru se tem liderii sindicali de la Carom si de la Rafo, Vasilica Udrea si Ion Marian, care spun ca este vorba de lichidare prin faliment, caz in care cumparatorului nu i se pot impune nici un fel de conditii. Iar amatori de chilipiruri, cu profit imediat, au fost destui in Romania, unde multe fabrici au ajuns sa fie valorificate la fier vechi.

Multi onesteni spera ca nu se va ajunge in aceasta situatie si continua sa viseze la refacerea Platformei Petrochimice Borzesti, mandria de altadata a municipiului si a judetului.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*