Concursul pentru preşedenţia Tribunalului Bacău, în atenţia CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuţie, în şedinţa de joi, validarea rezultatelor concursului pentru postul de preşedinte al Tribunalului Bacău. Discutarea acestui aspect, propus de Direcţia de resurse umane şi organizare a CSM, s-a impus după ce judecătorul Mariana Munteanu a obţinut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a reclamat modul în care i-a fost invalidat concursul în urma căruia câştigase acest post.

Conform magistraţilor de la instanţa supremă, CSM avea obligaţia să dea decizie de numire în funcţia de preşedinte al Tribunalului a judecătorului băcăuan. Deşi decizia a fost dată cu mai bine de o lună în urmă, CSM a luat în dezbatere cazul Marianei Munteanu abia acum. Judecătorul băcăuan a participat, în octombrie 2005, la concursul pentru postul de preşedinte al Tribunalului, pe care l-a câştigat.

La doar câteva zile după afişarea rezultatelor, plenul CSM a hotărât să invalideze examenul pe motiv că judecătorul nu îndeplineşte vechimea necesară în funcţia de magistrat, întrucât a funcţionat până în 2004 ca judecător la Curtea de Conturi şi această vehime nu era luată în calcul.

În acest fel, Mariana Munteanu, care deţinuse funcţia de preşedinte cu delgaţie, şi-a reluat poziţia de judecător de scaun la Secţia Comercială a Tribunalului Bacău. Asta până când a obţinut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce îi obligă pe membrii CSM să o numească în funcţia de preşedinte.

În acest fel, Tribunalul Bacău va avea, în sfârşit, un preşedinte legal îndreptăţit să ocupe acest post, după ce în anul 2004, judecătorul Dumitru Pocovnicu a fost demis din funcţia de preşedinte în urma nenumăratelor nereguli care priveau modul de administrare de către acesta a banilor publici.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*