BNR a stabilit normele ce vor reglementa activitatea institutiilor financiare ne-bancare

Banca Nationala a Romaniei a elaborat si a aprobat un prim set de reglementari aplicabile institutiilor financiare nebancare.

Astfel reglementarile stabilesc norme privind capitalul minim al institutiilor financiare nebancare, norme privind Registrul general, Registrul special si Registrul de evidenta si Norma privind procedura de notificare si inregistrarea in registre a institutiilor financiare nebancare.

Institutiile financiare nebancare peroane juridice din Romania vor trebui sa dispuna la infiintare de un capital social de minim 200.000 euro echivalent in lei, potrivit normelor adoptate de Banca Nationala a Romaniei

Nivelul minim al capitalului social al institutiilor financiare nebancare care acorda credite ipotecare nu va putea fi mai mic decat nivelul capitalului social reglementat al societatilor de credit ipotecar.

Institutiile financiare nebancare vor avea posibilitatea majorarii capitalului social prin aporturi in bani, precum si prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net, a dividendelor din profitul net cuvenit actionarilor dupa plata impozitului pe dividende si a rezultatului reportat reprezentand profit net.

Reglementarile mentionate parcurg in prezent procedura de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, forma definitiva a acestora putand fi consultata in prezent pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*