Ziua Fortelor Terestre Romane

Pe 23 aprilie se sarbatoreste Ziua Fortelor Terestre din Armata Romaniei. Sarbatoarea celei mai importante categorii de forte ale Armatei Romane, in zi crestineasca de praznuire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de Biruinta, coincide in acest an si cu sarbatorirea Pastelui si reliefeaza dimensiunea profund crestina a armatei, adeziunea acesteia la valorile cele mai profunde ale natiunii: credinta, patriotismul si demnitatea nationala.

In etapa actuala, Fortele Terestre constituie o componenta importanta a securitatii Romaniei prin relevanta misiunilor acestora pentru nevoile de securitate ale tarii. Aflat in subordinea nemijlocita a Statului Major al Fortelor Terestre, Batalionul 498 Parasutisti “Smaranda Braescu” isi desfasoara activitatea in Bacau de 16 ani.

In locatia in care se afla in prezent, a fost dislocat in 2001 odata cu desfiintarea Scolii de Ofiteri in rezerva. Batalionul de parasutisti de la Bacau este cunoscut ca una dintre unitatile apreciate ale Armatei Romane. Au fost execuatate peste 40.000 parasutari cu parasuta tip BG – 7M si PSD – 2M, fara a avea vreun incident grav, in procesul de instruire au fost antrenati si brevetati parasutisti militari peste 3000 de militari in termen si 500 gradati profesionisti si s-au executat anual cel putin o aplicatie cu trupe ori parasutare, in teren necunoscut, in diferite zone ale tarii.

In vara lui 2005, unitatea a aparticipat cu un detasament la operatiunile de inlaturare si limitare a efectelor inundatiilor in zona Comanesti unde s-a implicat si in actiunile umanitare distribuind prin contributia financiara a personalului unitatii ajutoare la Asau, precum si mobilarea completa a unei clase la {coala Ciobanus. Un numar important de cadre si subunitati a primit “botezul focului”, participand la numeroase misiuni multinationale sub egida ONU si NATO, inclusiv in teatrele de operatii din Afganistan si Irak.

Pe parcursul celor 16 ani, unitatea a fost restructurata de trei ori. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca, in conformitate cu “Planul cadru privind procesul de restructurare si modernizare a Armatei Romane”, Batalionul de parasutisti nu este prevazut a se desfiinta in viitorul apropiat, chiar daca unii s-au grabit sa catalogheze Batalionul ca “exponante militare”.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*