Computerul tomograf din spital este pe chituci

OBSERVATOR DE BACAU TOMOGRAFPacientii care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si au nevoie de o investigatie tomografica sunt trimisi la Iasi, intrucat computerul tomograf al unitatii spitalicesti a cedat din nou, a treia oara in acest an.

Din acest motiv, desi adresabilitatea la unitatea spitaliceasca este mare, investigatiile tomografice nu pot fi facute. Grav este insa faptul ca de data aceasta este vorba de o defectiune ce nu va putea fi remediata in cateva zile.

„Acum s-a ars tubul radiologic, piesa de baza a computerului tomograf, dar si ceva la partea mecanica, a declarat dr. Leonard Rosu, directorul spitalului. Este un lucru la care ne asteptam mai devreme sau mai tarziu intrucat aparatul a fost garantat pentru un numar de 50.000 de utilizari, iar al nostru a depasit acest numar de cinci-sase ori.

Este foarte greu, chiar acum am o pacienta, un copil, care trebuie investigat tomografic si nu stiu ce sa fac pentru ca nu este transportabila. O sa vedem ce se poate face. Asteptam echipa de service, insa abia dupa Sarbatorile de Paste s-ar putea sa fie reparat”.

Pentru remedierea situatiei este nevoie de cel putin 35.000 de euro, bani care pot fi decontati numai de la bugetul asigurarilor de sanatate. Fara computer tomograf, medicii sunt nevoiti sa apeleze la metode de investigatie complicate si dureroase pentru pacienti, fara rezultate in situatii de anormalitate ale fenomenelor de tensiune intercraniana.

In plus, bolnavii bacauani din sectiile de neurochirurgie, neurologie, chirurgie, ginecologie, oncologie, medicina interna si cei ai Spitalului de Pneumoftiziologie (fostul TBC), care au nevoie urgenta de un examen tomografic, sunt trimisi la clinicile de specialitate din Iasi.

Un astfel de transport costa in jur de trei milioane de lei, bani ce sunt suportati, pentru cazurile ce reprezinta urgente medicale, din fondurile proprii ale spitalului.

Computerul tomograf al spitalului a fost achizitionat in anul 2000, dar nu a putut fi instalat pana in 2001.

Inca din perioada de garantie au inceput problemele. El a costat 230.000 de euro.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*