Stavarache – pus la colt de Agentia de Monitorizare a Presei – UPDATE

romeo stavarache, primarul bacauluiPrimarul Bacaului este dat ca exemplu negativ in ultimul Raport privind Libertatea Presei in Romania. Acest raport a fost redactat în cadrul programului FreeEx derulat de AgenÅ£ia de Monitorizare a Presei – Academia CaÅ£avencu (AMP).

“Primarul Bacăului ÅŸi membru al Partidului Liberal, i-a făcut pe jurnaliÅŸtii locali să îl regrete pe fostul primar PSD Dumitru Sechelariu, bine cunoscut pentru presiunile exercitate în timpul mandatului său asupra presei locale” – se arata in raport. “JurnaliÅŸti de la Ziarul de Bacău ÅŸi DeÅŸteptarea sunt hărÅ£uiÅ£i ÅŸi daÅ£i constant în judecată de primar pentru articolele publicate, referitoare la activităţile administraÅ£iei locale. Primăria împiedică accesul presei la orice fel de informaÅ£ii despre activităţile administraÅ£iei. Pentru fiecare întrebare, primăria le cere jurnaliÅŸtilor să facă cereri separate în baza legii accesului la informaÅ£iile publice” – se mai spune in raport la capitolul dedicat primarului Bacaului.
AMP publică rapoarte anuale referitoare la situaţia libertăţii presei în Romania.

„Stavarache nu e obisnuit cu critica”

Nicoleta Bichescu, director ‘Ziarul de Bacau’: „Mi se pare absolut meritata constatarea Agentiei de Monitorizarea a Presei: Romeo Stavarache a demonstrat ca nu e obisnuit cu critica, asteptand doar laude. Presa isi face meseria, este corecta in prezentarea faptelor, insa administratia publica bacauana considera criticile afronturi personale.

Pot spune ca asistam la razbunari impotriva ziaristilor care au scris lucruri neconvenabile. Noi, ziaristii de la ‘Ziarul de Bacau’, suntem afectati direct de atitudinea primarului Stavarache fata de presa pentru ca ni s-au intentat mai multe procese.

Am castigat deja doua, ceea ce dovedeste ca nu a fost vorba nici de rea-credinta, nici de insuficienta documentare. Pur si simplu, chemarea in judecata a fost o incercare de intimidare.

Cat despre informatiile publice, pot sa spun ca s-a ajuns ca, pentru fiecare intrebare adresata primarului sa fim obligati sa inaintam o cerere scrisa.”

„Nu este pregatit sa lucreze cu presa”

Luminita Patrateanu, director ‘Monitorul de Bacau’: „Relatia noastra cu primarul Stavarache a fost intre normal si… birocratie. Am primit informatiile, insa dupa tot clavarul hartiilor. Eu cred ca Romeo Stavarache nu este pregatit sa lucreze cu presa.

Cat despre aducerea la Tribunal a ziristilor, eu ma chinui de doi ani in instanta cu un sef din administratia publica locala si, de aceea, nu cred ca este corecta o asemenea atitudine. Una-doua ii dam in judecata pe ziaristi.”

„Isi merita avertismentul”

Catalin Bejan, redactor sef ‘Desteptarea’: „Nominalizarea primarului Stavarache de catre Agentia de Monitorizare a Presei n-as numi-o sanctiune, ci avertisment pentru ca, la fel ca in cazul lui Basescu, desi a venit la putere cu ajutorul presei, acum a cam uitat si presa a devenit mai mult incomoda.

Chemarea in instanta a ziaristilor e o… Ziaristii n-au fost dati in judecata pentru superanchete, ci pentru materiale de presa obisnuite. Asta mi se pare destul de grav. Pentru niste flecustete… Chiar ca-si merita avertismentul!”.

Primaria contesta Raportul

Ionut Tomescu, purtator de cuvant Primaria Bacau: „Apreciem ca nedrept Raportul Agentiei de Monitorizare a Presei deoarece concluziile finale au aparut ca urmare a unei stari existente anul trecut, stare care nu a durat decat cateva saptamani si nicidecum cu intreaga presa, ci doar cu cativa ziaristi.

Ne surprind aceste concluzii si pentru ca Asociatia ‘ProDemocratia’ si ‘TransForma’ au situat, anul trecut, Primaria Bacau pe locul intai la transparenta. Domnul primar nu a actionat niciodata ziaristii in judecata cu scopul de a-i intimida.

De altfel, ulterior, domnia sa si-a retras toate plangerile, dar asta nu inseamna ca nu va putea uzita de dreptul sau constitutional atunci cand va constata ca se denatureaza adevarul si se incalca deontologia profesionala.

Pe aceasta cale, ne reafirmam dorinta de a avea o colaborare excelenta cu presa.”

Comentarii

  1. MANUELA N>B a zis:

    Stavarache transparenta decizionala si accesul la informatia publica nu fac parte din legile care trebuie respectate de catre primar ?

Adauga un comentariu

*