Sanatate pe nervi

aglomeratie in policlinica bacauNu este zi lucratoare in care ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau sa nu fie ticsit de oameni. De luni pana vineri, holurile policlinicii devin neincapatoare. Cele mai solicitate sunt cabinetele de ortopedie si oftalmologie. Nu duc lipsa de pacienti nici medicii de la chirurgie plastica, O.R.L, medicina interna sau diabet.

“Consultam peste 40 de persoane zilnic, ne-a declarat un medic ortoped. Vin cu noaptea-n cap si asteapta aici fie pentru o consultatie, fie pentru a schimba un pansament, fie ca si-au rupt oasele. Este un program infernal, dar nici nu putem sa-i trimitem acasa. Nu vin numai din Bacau, ci si din comunele limitrofe, asa ca nu avem cum sa-i programam sau sa ii trecem pe listele de asteptare”.

Suferinta si umilinta pentru un consult medical

Canapeaua imbacsita din fata cabinetului e plina. Majoritatea oamenilor sunt persoane in varsta. Pentru ei timpul a stat in loc. Nu se grabesc, ba chiar se bucura ca mai au cu cine schimba o vorba.

“Stau aici de dimineata, spune Lenuta Paraschiv. Am cazut, am ametit si-am cazut, si cred ca mi-am rupt mana”. Aerul din interior e irespirabil si greu. Suferinta se citeste pe chipul fiecarui pacient. “Nu vin aici de placere, se aude un alt barbat. Stam de la sase-sapte dimineata sa luam bonuri si apoi ne asezam la rand. Oasele nu ne mai tin, ne dor toate”.

De usa cabinetului de alaturi se sprijina Catrina Martis. Are 75 de ani si a venit al Bacau cu “cursa de patru dimineata” tocmai de la Galbeni. De mai bine de 20 de ani sufera de glaucom si acum are nevoie de reteta. ”Nu mi-o elibereaza nimeni daca nu sunt vazut si de specialist. Pentru un hap bat drumurile doua zile”. Chipuri triste, fete palide. Pereti scorojiti, faianta ciobita, perdele murdare la ferestre. Atmosfera, apasatoare.

Vacarm total, indiferenta si durere

In fata cabinetului pentru diabet si boli de nutritie zeci de pacienti se calca in picioare doar pentru ca au nevoie de cateva fiole de insulina care sa le mai prelungeasca viata. Alaturi la O.R.L., sangerarile nazale suprasolicita medicul specialist.

O tanara cu copilul in brate isi face loc sa ajunga la un medic de la chirurgie infantila. Nimeni nu o ajuta, nimeni nu o indruma, chiar daca micutul din bratele ei face un scandal imens.

“Il doare burta, va rog, e o urgenta”, se pierd strigatele ei disperate in multime. Vacarm total. Usi trantite, agitatie, impancientare. Oamenii care si-au gasit timp sa-si mai vada si de sanatate. Insa pentru ei, sanatatea este platita, din plin, cu … nervi si disperare.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. mihaela z a zis:

    BBBrrrrrrrrrr.groaznic

Adauga un comentariu

*