Contre intre Consiliul Local Onesti si Consiliul Judetean

Autonomia locala a fost exemplificata inca o data la Onesti, la ultima sedinta a Consiliului local, cand o hotarare a Consiliului Judetean Bacau a fost respinsa de municipalitatea onesteana. Este vorba de stabilirea cotei de contributii la sustinerea persoanelor cu handicap din judetul Bacau, copii si adulti aflati in centrele de ingrijire si asistenta.

Consiliul Judetean Bacau, prin hotararea nr. 23/22 februarie 2006, a stabilit ca municipiile si orasele trebuie sa contribuie cu 50 % din costurile anuale pentru intretinerea persoanelor cu handicap, iar comunele cu 35 %. Insa onestenii au apreciat ca lipseste temeiul legal.

“Actele normative invocate in preambulul hotarariii Consiliului Judetean Bacau nu cuprind prevederi privind procentul contributiei comunitatii locale”, a precizat primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru. Ca urmare, primarul din Onesti a prezentat legislativului local un proiect care prevede o contributie de 25 %, nu de 50 %, cat a stabilit judetul.

3,5 miliarde pentru 19 copii

Consilierii locali au considerat ca si cota de 25 % este prea mare, intrucat costurile anuale pentru unele centre de plasament ating un nivel care ar putea depasi limita rationala sau legala. Spre exemplu, 3 dintre cei 19 copii cu handicap din Onesti se afla in Centrul Rezidential “Condorul” din Bacau, iar pentru fiecare din acest copil s-au calculat costuri de 18.540 RON pe an, adica aproape 16 milioane de lei vechi pe luna.

“Cum se justifica, pentru 19 copii, costuri de circa 3,5 miliarde de lei vechi pe an?”, a intrebat consilierul Mihai Sova, care a mai aratat ca, in unele cazuri, costurile pentru un singur copil cu handicap depasesc salariul unui profesor universitar. Costuri mari au fost calculate si pentru Centrul “Pinochio” din Bacau (17.158 RON pe an, pentru fiecare copil), in timp ce pentru Centrul “Alexandra” din Onesti cheltuielile sunt mai mici (13.943 RON/an/copil). Cele mai scazute costuri sunt la Centrul “Pietricica” din Comanesti (9.703 RON/an/copil).

In total, in judetul Bacau exista 8 centre rezidentiale, dintre care 6 sunt in Bacau, unul la Onesti si unul la Comanesti. In judet mai functioneaza alte doua sisteme de ingrijire a copiilor cu handicap: reteaua de apartamente “Casa mea” (13.126 RON/an/copil) si asistentii maternali profesionisti (7.219 RON/an/copil). Adultii cu handicap, dintre care 26 provin din Onesti, sunt plasati in 6 centre de ingrijire din judet, dintre care cel mai costisitor este Centrul-pilot “Miorita” din Parincea (15.456 RON/an/persoana), iar costurile cele mai mici au fost calculate la Centrul de ingrijire si asistenta din Rachitoasa (8.474 RON/an/persoana).

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*