Inundaţiile fac din nou prăpăd în comuna băcăuană Agăş

Peste 2.000 de localnici din comuna băcăuană Agăş nu au legătură cu centrul comunei. În pericol să fie năpădite de ape sunt şi localităţile Târgu Ocna, Dărmăneşti şi Tamaşi.

Aproximativ 2.000 din cei peste 6.000 de locuitori ai comunei Agăş au rămas izolaţi încă de marţi, după ce apele Trotuşului au distrus toate cele trei poduri tehnologice construite după inundaţiile de vara trecută.

„ÃŽn urma topirii zăpezii, apa a crescut ÅŸi a izolat satele Cotumba, SulÅ£a, Goioasa ÅŸi CoÅŸnea. Practic nu se poate ajunge cu nici un mijloc de transport, iar pietonal, doar pe trei punÅ£i improvizate, dar nu ÅŸtiu cât o să mai reziste ÅŸi astea. Constructorii sunt aici, dar nu se pot apuca de reconstrucÅ£ia podului pâna când TrotuÅŸul nu scade”, ne-a declarat viceprimarul Aurelian Popa.

El a mai adăugat că în vara anului trecut, au fost construite mai multe poduri provizorii din tuburi de ciment, iar apele Trotuşului au spălat pur şi simplu improvizaţiile hidrotehnice, fapt care a blocat circulaţia peste ele.

La DărmăneÅŸti, teama de inundaÅ£ii a pus stăpânire pe administraÅ£a locală. Primarul Dumitru Cojocaru a precizat că „deocamdată, pericolul a trecut. Ne facem probleme pentru pâraiele Izvorul Negru, Chitici, Åžindrilie, Păgubeni, Dogarului ÅŸi Plopu. Anul trecut, aceste cursuri mici de ape au făcut prăpăd. S-a dat drumul la barajul de la Valea Uzului pentru a-l goli, în în ideea în care volumul apelor va creÅŸte”, a apreciat Cojocaru.

În comuna Tamaşi, primarul Veronica Donţu şi toţi cei implicaţi în comandamentul local pentru situaţii de urgenţă monitorizează din oră în oră apele Siretului. Asta pentru a avea timp să evacueze la nevoie sătenii din Furnicari. Starea de alertă va continua, deoarece zăpada topită din munţi ar putea provoca noi inundaţii.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*