Recalcularea salariilor profesorilor se lasă cu dosare penale

Circa 40 de specialişti care fac parte din Corpul Experţilor Publici au lucrat timp de mai multe luni la dosarele privind recalcularea salariilor profesorilor. Cand toate dosarele ar fi trebuit să fie finalizate, între calculele experţilor şi cele ale contabililor din şcoli au ieşit diferenţe foarte mari.

Recalcularea salariilor profesorilor s-a poticnit din nou. Ca un făcut parcă, acestea nu mai sunt scoase la capăt nici măcar de…experÅ£i. După o muncă de cateva luni s-a constatat că majoritatea calculelor au fost făcute greÅŸit.

„DeÅŸi există o formulă standard de recalculare a diferenÅ£elor de drepturi salariale au fost depistate greÅŸeli, susÅ£ine Manole Chiriac, preÅŸedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvaÅ£amant (SLÃŽ). Åži asta în condiÅ£iile în care pentru fiecare dosar experÅ£ii au primit ÅŸapte milioane de lei. Aceste erori de calcul trebuie îndreptate, in ÅŸcolile în care există”.

Din cele 176 de dosare cate au fost realizate, 80 sunt şi la ora actuală nefinalizate. La mai mult de 40 la sută dintre cele care judecate în instanţă s-au găsit diferenţe enorme între sumele găsite de experţi şi cele care reies din calculele contabililor.

Profesorii sunt revoltaţi

Peste 2.000 de cadre didactice au făcut contestaÅ£ii cu privire la calculele făcute de experÅ£i. Profesorii au fost înÅŸtiinÅ£aÅ£i de către contabilii unităţilor de învăţămant la care sunt încadraÅ£i că sumele care li se cuvin sunt de fapt mult mai mari. „Nu ÅŸtiu dacă aceste erori au fost comise dintr-o greÅŸeală sau intenÅ£ionat.

Cert este că toată bulibăşeala cu salariile noastre se transformă în bătaie de joc ÅŸi nu cred ca merităm asta. Nu este corect pentru că nu dă nimeni bani din buzunarul propriu”, a afirmat intrigată Maria Ojog, profesor.

AceeaÅŸi idee este susÅ£inută ÅŸi chiar completată de Mihai Stanciu, un alt cadru didactic care afirmă că „profesorii au ajuns să fie bătaia de joc a Ministerului ÅŸi mai nou a sindicaliÅŸtilor, care nu fac eforturi prea mari pentru a-i ajuta. Pentru ce naiba s-au mai cheltuit ataÅ£ia bani cu experÅ£ii? Ca să ne Å£epuiască? Este anormal ceea ce se întamplă în învăţămantul băcăuan”.

Sindicatul va apela din nou la instanţele de judecată

Prins între profesorii revoltaÅ£i ÅŸi experÅ£ii care nu îşi recunosc vina, conducerea SLÃŽ va apela din nou la instanţă. „Suntem într-un mare impas din care vom ieÅŸi destul de greu, afirmă Manole Chiriac. Åži asta pentru că dosarele unde au fost găsite erori au fost judecate odată.

Va trebui să facem acÅ£iuni separate în instanţă pentru recuperarea prejudiciului. Este foarte posibil să îi dăm în judecată pe experÅ£ii care au fost desemnaÅ£i să se ocupe de recalcularea salariilor pentru perioada octombrie 2001 – octombrie 2004. Dacă se va dovedi că au greÅŸit, aceÅŸtia vor scoate bani din buzunare.

Ei au fost plătiÅ£i, însă nu ÅŸi-au făcut treaba cu simÅ£ de răspundere”. Iar pentru că un banal calcul a fost făcut „romaneÅŸte”, dascălii băcăuani vor trebui să mai aÅŸtepte pană cand banii vor ajunge în buzunarele lor.

Alina RAŢĂ

Adauga un comentariu

*