Gripa aviară se extinde în România

Autorităţile sanitar veterinare din Buzău au intrat în alertă după ce testele efectuate la Bucureşti pe o gîscă sălbatică descoperită moartă la Curtea de Conturi au indicat existenţa gripei aviare. Buzău este al doilea oraş don România, după Năvodari, în care se confirmă prezenţa virusului aviar. Un alt focar a fost confirmat în comuna Morteni, din judeţul Dâmboviţa.

Rezultatele examenelor medicale au venit la Buzău, aseară. Imediat, autorităţile au convocat comandamentul antiepizootic în care s-au stabilit o serie de măsuri pentru prevenirea răspîndirii virusului aviar.

18 gospodării din zona Curţii de Conturi Buzău au fost dezinfectate, iar păsările oamenilor în număr de circa 340 sunt atent monitorizate. De asemenea, pe o rază de 10 kilometri, întraga zonă este atent supravegheată de inspectorii sanitar-veterinari.

În municipiul Buzău a fost interzisă comercializarea păsărilor vii, introducerea acestora în oraş ori scoaterea lor în afara municipiului.

În judeţul Buzău, autorităţile sanitar veterinare s-au mai confruntat cu o criză generată de depistarea virusului aviar. Focare de gripă aviară au mai fost descoperite în luna decembrie în localităţile Brăieşti, padina şi Odăile. În toate cele trei commune, focarele au fost închise în urma unor măsuri draconice impuse de autorităţile sanitar veterinare.

Laboratorul Naţional de Referinţă a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, joi, prezenta virusului aviar în judeţul Constanta (satele Crângu, Satu Nou şi Azizia), în judeţul Călăraşi (comuna Unirea) şi în judeţul Brăila (comuna Zăvoaia).

De asemenea, a fost izolat virusul gripei aviare la două găini dintr-o gospodărie din comuna Morteni, satul Cătunu din judeţul Dâmboviţa. Aici a fost instituită carantina cu toate măsurile care se impun această situaţie.

În judeţul Constanţa, în comunele Topraisar şi Vlahi au fost introduşi 300 de pui santinelă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Adauga un comentariu

*