„Plagiatul e o arta…”

Acesta este mesajul pe care il transmite Alexandru Dobrescu in cartea pe care a lansat-o in Bacau zilele trecute. „Cartea plagiatelor” a fost scrisa de Georges Maurevert, si publicata in Franta, in anul 1922.

Autorul sustine ca „…traim intr-o lume a plagiatului, lucru care persista si in vremea noastra, …iar ca sa judeci plagiatul trebuie sa stii sa faci diferenta intre ceea ce este si ceea ce nu este plagiat”. Alexandru Dobrescu a tradus „Cartea palgiatelor”, iar la final a introdus o serie de note si comentarii.

„Subiectul cartii imi este foarte aproape, afirma acesta. si asta pentru ca in istoria culturala romanii au un statut special prin faptul ca au reusit sa ascunda ceea ce ar fi trebuit sa se vada in lumina zilei. Noi suntem una dintre putinele culturi care care nu avem o istorie a plagiatului. Cu toate acestea, plagiatul este practicat cu acelasi aplomb si de catre nevoiasi, si de desteptti, si de tampiti, de toata lumea”.

Profesorul universitar Constantin Calin spune ca „Alexandru Dobrescu este o personalitate comtemporana, care poate fi prezentat printr-un repertoriu vast de cuvinte. Este un om minunat, un critic de intampinare extrem de activ care nu lasa indiferent cititorul prin paginile publicate.

Independent in opinii, numele lui atrage atentia prin obiectul comentariilor sale. Cuvantul plagiat reprezinta un furt la care toti dintre noi atestam. Aceasta carte este realizata intr-un mod inteligent si prezinta lucruri absolut interesante”.

„Cartea plagiatelor” atrage multe mistere iar nota biografica il prezinta pe autor. „in momentul in care am decis sa talmacesc cartea lui Georges Maurevert m-am gandit ca acesta este doar inceputul. in timp voi aplica aceeasi tactica si pentru alte aparitii”.

Cartea incepe cu un „Avertisment” si parcurgand paginile acestei carti, cititorii vor putea sa se incredinteze singuri ca nu va lipsi niciodata materialul necesar pentru a o duce mai departe. Cititorii vor avea parte de multe surprize de natura sa nuanteze prejudecatile despre literatura.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*