Comisarul Alexa protejeaza atitudinea abuziva a unui subaltern

In urma cu o luna, ziarul „Observator” prezenta cazul comisarului Lucian Brebu, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Bacau, care a fost acuzat de abuz in serviciu de un conducator auto. Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie a declansat o ancheta. Rezultatul acesteia starneste zambete: comisarul Brebu a fost atentionat! Raspunsul mai marilor de la IPJ reprezinta o sfidare directa la adresa cetatenilor in raporturile directe cu politisti care fac uz de propriile functii.

Cazul prezentat in saptamanalul nostru in luna ianuarie pune sub semnul intrebarii felul in care sunt tratate semnalele primite de la conducatorii auto de conducerea Inspectoratului Judetean de Politie, cu privire la comportamentul unor politisti de la SPR, mai ales dupa raspunsul primit la redactie.

„Referitor la incidentul produs in ziua de 04.01.2006 pe DN 2, intre localitatile Gheorghe Doja – Bacau, va comunicam urmatoarele…”. Astfel incepe raspunsul redactat de conducerea IJ de Polite Bacau si semnat de seful acestuia, comisar Stefan Alexa.

Si, dupa ce ni se explica faptul ca politistul Lucian Brebu se deplasa in interes de serviciu impreuna cu un reprezentat al Sectiei Drumuri Nationale, se mentioneaza ca „autoturismul BC 01 SPR nu era echipat cu dispozitiv video de inregistrare radar si dispozitiv etilotest”. Mai aflam ca autoturismul lui Mihai C. „se deplasa cu o viteza ce depasea mult viteza legala”.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie? Simplu, ca in filmele cu Garcea. „Constarea s-a facut prin observare directa”.

Avertismente verbale

In Regulamentul de circulatie nu intalnim un asemenea paragraf, „observare directa”. Si explicatiile de acest gen continua.

„Autoturismul nu a redus viteza la nici una din trecerile de pietoni de pe raza localitatii”. Care localitate? Din ce motiv sa reduca viteza daca nu se afla nici un pieton pregatit sa traverseze, ca daca ar fi fost, s-ar fi pomenit?

„Conducatorul auto a avut o atitudine sfidatoare…Ulterior, ofiterul realizeaza ca persoana in cauza nu emana halena alcoolica…motiv pentru care a procedat la aplicarea unui avertisment verbal…”. Cand a realizat acest lucru comisarul Lucian Brebu?

Dupa ce l-a „haituit” intre Gheorghe Doja si Bacau pe conducatorul auto si -a chemat ajutoare cu etilotest? In acest timp, el l-a oprit de trei ori, pentru ca in final, dupa ce a vazut ca nu are cu ce-l sa-l „agate”, sa-l ameninte ca „va avea grija de el”! „Conducerea Inspectoratului a dispus efectuarea de cercetari prealabile legate de comportamentul ofiterului”.

Atentionare de genul „de ce nu l-ai sanctionat?”

Cum s-a solutionat ancheta Inspectoratului? Cum era si de asteptat. „Comisarul Lucian Brebu a fost atentionat de conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Bacau pentru faptul ca, desi l-a oprit de trei ori pe conducatorul auto, n-a luat nici o masure de sanctionare impotriva acestuia”, ne-a comunicat scms. Carmen Sova, purtator de cuvant al IJ de Politie.

Intr-adevar, o masura care dovedeste faptul ca abaterile unor politisti de la Serviciul Circulatie sunt privite cu blandete de seful Inspectoratului, cms.sef Stefan Alexa. Mai mult, acestia, prin astfel de „atentionari” sunt de fapt „incurajati” sa-si continuie activitatea in acest mod. Sa ne mai miram ca foarte multi conducatori auto se plang de comportamentul unora dintre lucratorii Serviciului Politiei Rutiere?

Alexa, luat la bani marunti si de consilierii judeteni

In sedinta de saptamana trecuta a CJ, tocmai atitudinea subalternilor in relatia cu cetatenii a fost una dintre problemele ridicate comisarului sef. Acesta a prezentat un raport laudativ si cu rezultatele unui sondaj de opinie realizat pe la Bucuresti. Cazul Brebu ar putea da apa la moara nu numai consilierilor judeteni, dar si mai marilor din Ministerul Administratiei si Internelor.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*