Zeci de falimente la Onesti

In cursul anului trecut, 54 de societati comerciale din Onesti au dat faliment, cele mai mari dintre acestea fiind Carom si Onedil. Cifra a fost precizata de primarul municipiului, Emil Lemnaru, la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, iar falimentul celor 54 de societati a explicat de ce din bugetul local lipsesc peste 200 miliarde de lei vechi; veniturile la bugetul local, de 680,1 miliarde de lei, s-au realizat in proportie de 70%, adica numai 470,3 miliarde.

Cea mai mare nerealizare s-a inregistrat la impozitul pe cladirile si terenurile de la persoanele juridice, procentul de colectare fiind de doar 1,49%.

Procente mici de realizari exista si la capitolul impozite indirecte sau la veniturile din privatizare. Printre marii datornici la bugetul local figureaza Carom (30,1 miliarde de lei), Onedil (30,4 miliarde) si Uton (3,91 miliarde de lei).

“Existenta si functionarea societatilor comerciale cu capital de stat, mixt sau privat, in municipiul nostru, cu activitati modeste in 2005, reprezinta una din cauzele care a determinat nerealizarea veniturilor estimate – se precizeaza intr-un raport al Directiei economico-financiare din cadrul Primariei Onesti, semnat de Nicolae Gabureanu, directorul acestui compartiment.

De mentionat ca incasarea impozitelor si taxelor restante este ingreunata si de cadrul legislativ existent, respectiv prevederile Codului de procedura fiscala, care stabileste ordinea stingerii datoriilor, acordandu-se prioritate obligatiilor cu termen de plata in anul curent”.

Ca urmare a nerealizarii veniturilor la bugetul local, s-au inregistrat finantari mult mai mici la capitolul “Cheltuieli de capital”, in special la dezvoltare publica si locuinte (3,2 miliarde in loc de 84 de miliarde), la cultura (21,2 miliarde in loc de 51,8 miliarde) sau la invatamant (437 de milioane in loc de 13 miliarde).

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*