Nasi de nevoie, fini fara voie

BOTEZ BACAUCopiii bolnavi, parasiti de parinti si abandonati in spital, devin, peste noapte, finii nasilor de nevoie. O practica destul de obisnuita in Spitalul de Pediatrie si chiar la Maternitate Рbotezul copiilor pe patul de spital. Mai ales atunci cand pruncul este amenintat ṣ moaṛ.

Emotionant, trist si datator de speranta. Asa poate fi calificat gestul unor asistente cu suflet crestin in fata mortii. Cuvintele sunt greu de rostit, mintea refuza sa mai gandeasca, sufletul tace, ca si inima… In urma cu cateva zile, un baietel, de un an si jumatate, internat in stare grava, cu septicemie, in Spitalul Judetean de Pediatrie Bacau, a primit taina Sfantului Botez chiar in sectia de terapie intensiva unde era monitorizat. Era atat de bolnav incat si in timpul botezului a facut doua crize.

Apa in loc de agheasma

Pentru ca nu era la indemana agheasmã, s-a folosit apã obisnuitã de la robinet si s-a aprins o lumanare. De botezat, l-au botezat asistentele de garda. Au turnat „agheasma” peste copil si au rostit cuvintele sfinte de botez.

„De cele mai multe ori, copiii vin la noi direct din Maternitate si nu sunt botezati, ne-a declarat emotionata una din asistentele, care a participat la botez. Au fost cazuri cand parintii cer botezul, considerand ca dupa aceea bolnavului ii merge mai bine. Si eu am fost o data nasa pentru un copil abandonat”.

In aceasta situatie, cristelnita e inlocuita cu o cadita de baie, nasa cu o asistenta, iar sfantul lacas al botezului, biserica, e patul de spital…~n fata Domnului, micutul a primit numele de Bogdan.

Botezuri de nevoie

„Botezurile micutilor internati in spital se fac de nevoie, in cazurile grave, si de pomana, pentru mantuire, marturiseste cu glas stins si Dan Rusu, preotul Spitalului Judetean de Urgenta. Botezul in sine schimba soarta unui copil”.

Numele bebelusului botezat este pus in general de parinti. Cand acestia nu sunt de veghe langa patul de suferinta al micutului, numele de botez este ales de cadrul medical care-l boteaza. Au fost astfel copii botezati Cristian, in preajma Sarbatorilor de Craciun, cu nume de flori, in Ziua de Florii, sau altfel. Pe placul nasilor de nevoie – asistentii si medicii.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*