La Onesti, chiriasii ANL platesc si impozit pe cladiri

Desi nu sunt proprietari, chiriasii care locuiesc in blocurile ANL din Onesti sunt pusi sa plateasca si impozitul pe cladiri. Decizia a apartinut Primariei Onesti si a starnit protestele chiriasilor ANL, care considera ca nu este corect sa plateasca de doua ori, si chirie, si impozit pe locuinta.

In apararea acestora au sarit si unii consilieri locali, care l-au interpelat pe primarul Emil Lemnaru pe marginea acestei chestiuni.

Astfel, Mihai Sova a apreciat ca decizia de a-i impozita pe chiriasii ANL, care nu sunt proprietari pe imobilele in care locuiesc, reprezinta o “masura in afara legii”. La randul sau, primarul Emil Lemnaru a recunoscut ca impozitul trebuie platit de proprietar, si nu de chirias, dar a motivat ca decizia executivului local a fost luata pe considerente financiare.

“La ANL chiria este totusi mica, iar impozitul ar putea fi inclus in chirie – a afirmat primarul Onestiului. Dar, pentru a nu se mai face o crestere de chirie, a ramas sa se plateasca impozitul separat”.

Insa afirmatiile primarului nu au explicat daca masura este sau nu legala. Precizari suplimentare au venit din partea lui Robert Ionut Chiriac, seful juristilor din Primaria Onesti. “Codul Fiscal prevede o exceptie atunci cand proprietarul este Statul, asa cum este si cazul locuintelor ANL, iar chiriasul plateste impozit in locul proprietarului”, a precizat Chiriac.

Chiar si asa, cativa consilieri locali au promis ca vor face verificari suplimentare, pentru a vedea daca intr-adevar chiriasii pot fi obligati sa plateasca in locul proprietarului.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. din cite stiu exista prevedere in codul fiscal care legifereaza plata impozitului pe cladiri,care suna asa:pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor ad-tiv teritoriale,concesionate,inchiriate,date in administrare ori in folosinta ,dupa caz,impozitul pe cladiri reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor,locatarilor,titularului dreptului de administrare sau de folosinta ,dupa caz.(art.249 al.3 din LEGEA 571/2003)

  2. La Onesti chiria la ANL este cea mai mare din tara respectiv 90,8 ron pe luna.La Bacau chiria este mult mai mica si pe langa aceasta mai platim si impozit.De ce se incalca art 31 din legea 114/1996 dle Primar? mai vreti sa ridicati o primarie cu banii nostrii? sau vreo vila pt dv?numai uniti trebuie sa scapam de aceste nereguli ,iar la vot va fi momentul.

Adauga un comentariu

*