Basescu vs Geoana

Basescu & GeoanaPotrivit unui sondaj INSOMAR dat ieri publicitatii, seful statului este preferat de 61% dintre romani, cu 2% mai mult decat in decembrie. Cel mai popular politician al opozitiei este liderul PSD, Mircea Geoana.

Cel mai apreciat ministru al Cabinetului Tariceanu este titularul de la justitie, Monica Macovei, cu 42%, urmata de ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, cu 38%, si ministrul de interne, Vasile Blaga, 30%.

Studiul INSOMAR releva faptul ca o serie de personalitati din viata publica urca spectaculos in preferintele romanilor. Spre exemplu, presedintele PNG, George Becali, este cotat cu 25% din preferintele electoratului la sectiunea care vizeaza partidele de opozitie, la egalitate cu fostul presedinte Ion Iliescu si cu doua procente mai mult decat presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. In pofida problemelor cu justitia, popularitatea fostului premier Adrian Nastase ramane la cote ridicate, 20% din preferintele romanilor, acelasi procent cu care era creditat si in decembrie.

In tabara puterii, consilierul prezidential Theodor Stolojan are o urcare spectaculoasa de 10% pana la 51% in increderea celor chestionati, in defavorarea deputatului liberal Mona Musca, in scadere cu 8% pana la 50%. Copresedintii Aliantei PNL-PD au procente apropiate. Liderul democrat Emil Boc unul in plus fata de liberalul Calin Popescu Tariceanu: scorul 36 la 35%.

Romanii au din ce in ce mai multa incredere in DNA, care, in decurs de doua luni, a reusit sa stranga inca 11% la capitalul de incredere, pana la 46%. Nu este insa de ignorat procentul de 41 al celor care sunt sceptici in privinta activitatii procurorilor anticoruptie, chiar daca se afla in scadere.

In privinta relatiilor dintre presedinte si premier, romanii cred ca Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu se prea inteleg, 45,5%, in timp ce 31,1% sunt de parere ca relatia celor doi este destul de buna. Pozitia de premier i se potriveste lui Calin Popescu Tariceanu – sunt de parere 25% dintre cei intervievati. 20% dintre subiecti nu au nominalizat nici o personalitate politica pentru aceasta functie. Theodor Stolojan este apreciat in aceasta ipostaza de 19,4% dintre cetateni, in timp ce, in tabara opozitiei, cea mai credibila personalitate pentru mandatul de premier este liderul PSD, Mircea Geoana, cu 10,6%.

Fuziunea dintre PNL si PD primeste sanse aproape egale in privinta reusitei sau nereusitei. 38,4% dintre romani sunt de parere ca sunt sanse destul de mari ca fuziunea sa aiba loc, in timp ce 35,6% dau posibilitati destul de mici de realizare a acesteia. In cazul in care fuziunea ar avea loc, democratul Emil Boc este vazut ca lider de 33% dintre cei chestionati, in timp ce Calin Popescu Tariceanu de doar 26%.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 16-21 februarie 2006, pe un esantion reprezentativ de 1.170 de persoane. Marja de eroare este de ±2,8%.

Adauga un comentariu

*