Cu ochii in Europa – Franturi de povesti (adevarate)

A fost o data ca niciodata… O batrana saraca, bolnava, intr-o iarna grea. In mare nevoie s-a rugat de zana cea buna (Casa de Ajutor Reciproc) sa o scoata din necaz. A luat un credit de 240 000 de lei (vechi). Rambursabili in 12 luni. Un calcul simplu spune ca batrana avea de dat 20 000 lei pe luna pana sa stinga datoria. Chiar si asa pentru femeie erau multi bani si s-a speriat “ce-mi faceti daca nu-i pot plati?”. Sfarsitul povestii?

Batrana, cu sufletul tot mai greu de neputinta, de nevoi, cu gandul innegrit de povara datoriilor isi duce zilele, potolindu-si foamea, azi cu o bucata de paine cu mustar iar maine….
Alta istorie, aceeasi actori- romani. La fiecare 10 minute, in Romania, o femeie este batuta de partenerul de viata. In asemenea hal incat ajunge la spital si asta de multe ori, daca o scot vecinii din mainile “iubaretului”.

Alte femei nasc acasa, oblojite de vecina de peste gard care tocmai a terminat de dat mancare la iepuri. Uneori pruncii abia nascuti-mor. Asta-i viata! spune proaspata viitoare fosta mamica. {i pe urmatorul tot acasa il va naste.

Parinti batuti cu salbaticie de copiii someri, care nu au bani pentru alcoolul ieftin, baut zilnic la crasma din sat.

Agricultura in prag de colaps din cauza importurilor care avantajeaza doar firmele care aduc in tara grau sau porumb. Ghici ale cui sunt?

Protectie sociala, educatie, mentalitate, si in ultima instanta respect pentru viata- valorile ne definesc. Si ne arata singure locul pe care il ocupam in istorie. Cum unde? Undeva in secolul XV.

La televizor, politicieni corupti, presedinte si premier care se “pupa”, Vadim cu Becali, scandaluri cu milioane de euro ca mar al discordiei, de-a v-ati ascunselea cu anticipatele, Irinel Columbeanu si Monica Gabor.

Si peste toate o senzatie halucinanta de teatru al absurdului. Distanta imensa intre nevoile si putintele alesilor nostri si Romania reala. Cu indulgenta, un procent de 10 la suta dintre romani sunt in prag de aderare la UE. Ceilalti, o tara intreaga ramanem in evul mediu. Cu toate racilele lui.

Dana Pricope

Adauga un comentariu

*