Primaria comunei Cleja contraataca

Primaria comunei Cleja a emis un comunicat de presa in care respinge acuzatiile aduse de UDMR conform carora ceangaii ar fi marginalizati si discriminati.

„In urma documentarului difuzat pe TVR 2, in ziua de 7.02.2006, a stirilor aparute la REALITATEA TV in aceeasi seara la ora 21, a afirmatiilor domnului Marko Bella in emisiunea domnului Turcescu la REALITATEA TV din 8.02.2006, cum ca in comunitatile romano-catolice din Pustiana si Cleja sunt probleme majore cu privire la ceangai, ca ceangaii sunt marginalizati, discriminati, ca slujbele religioase nu se celebreaza in limba materna, ca sunt cele mai sarace sate din Moldova, Consiliul Local Cleja mentioneaza:

In comuna Cleja nu exista nici una din aceste probleme vehiculate de UDMR, este doar una falsa pusa de cei care doresc sa introduca discordie ori au un interes bine stabilit. Exista, intr-adevar, un grup de cetateni inscrisi in UDMR, din Cleja, Somusca si Valea Mica.

In Cleja si Somusca exista clase de limba maghiara dar nu de limba materna deoarece in comunitatile comunei Clueja se vorbeste ceangaieste si nu ungureste. Noi, cei din Cleja, nu ne-am simtit niociodata marginalizati nici discriminati Oamenii seriosi din aceasta comuna sunt angajati la diferite firme si nu sunt respinsi pe considerentul ca sunt ceangai…

Toti ne intelegem atat in romaneste cat si in ceangaieste. Pana acum, nimeni, in afara de cei pusi sa faca acest lucru ori sunt anume interesati, nu i-a spus preotului ca nu intelege ce se spune in Sfanta LIturghie. Daca urmarim satele ceangaiesti din jurul Bacaului, credinciosii sunt slujiti de cei care au ajuns preoti tot din aceste sate…

Cetatenii din Cleja sunt la fel de saraci ca toti oamenii din Romania. Este adevarat ca sunt mai putin saraci decat Marko Bella…Noua ni se pare ca sunt unii care ne plang de mila ca ei sa se inavuteasca…

Noi traim in aceasta comuna si ne cunoastem mai bine nevoile si neamurile, nu trebuie sa ne spuna nimeni cum ne cheama pentru ca avem Carti de Identitate…Am dori ca noi, cei din Cleja, sa nu fim transformati in ‘oaia neagra’ a Moldovei sau in subiect de discutie pentru un partid politic.

Nu credem ca meritam sa fim jigniti de vreme ce nu am facut nimanui nici un rau si ne straduim sa ne traim traiul, bun sau rau, in aceasta tara care se numeste Romania”.

Comunicatul este semnat de primarul Ion Joca, secretarul Ghorghe Tompos si consilierul juridic Elena Blejoiu.

Comentarii

  1. locuitor al comunei cleja a zis:

    astia de la UDMR sunt ceva de genul k acum te caca si imediat te ling.sunt nenumarati copii kre merg la cursurile de maghyara,si le invata limba.de ce ne jicnesc asa?zic k suntem discriminati…….nu-i adevarat.se cred buricul pamantului?n-au fost,nu sunt si nici nu o sa fie vreodata.dak suntem de la tara ei cred k suntem incompetenti?ei bine,nu.asa cum a mentionat si domnul primar joca ion,un domn pe care in respect,sunt oameni angajati la diverse firme,au ajuns sus unde si-au dorit.deci,avem si noi in sat oameni capabili si respectati.sa le fie rusine celor care au sustinut asa ceva.dak unul sau mai multi parlamentari au pica pe careva vin cleja,asta nu inseamna k tre sa ne bage pe toti in aceeasi oala.ei sa-si traiask viata cum vor si noi pe-a noastra cum vrem.sa nu ne mai critice atat.sa se uite la ei si apoi la ceilalti.

  2. un locuitor din somusca a zis:

    victor care tasu e la udmr le bate pe fete.e un prost

Adauga un comentariu

*