Prefectul Berca, contrat de Guvern

prefectul berca„Stimate domnule prefect, concluziile actiunii de control initiata de dumneavoastra pot fi considerate incomplete, chiar eronate…”. Raspunsul acesta este adresat prefectului Gabriel Berca de catre Silviu Didilescu, presedintele ANPH din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familei. Este un raspuns la una dintre actiunile prefectului de Bacau. Un raspun, negru pe alb, prin care lui Berca i se spune verde in fata cat este de incompetent!

Un control in care prefectul a iesit cel mai sifonat

Istoria unui scandal din care prefectul iese cel mai sifonat, ca sa nu spunem ca s-a facut (din nou) de ras, incepe cu adresa pe care Gabriel Berca o semneaza si o expediaza catre Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (ANPH) din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Astfel, Berca, dand curs unei sesizari (memoriu) a doctorului Doran Mircea, de la Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica (CRRN) Darmanesti, dispune un control in forta unei comisii alcatuita din reprentanti ai mai multor institutii, inclusiv ai Prefecturii.

In urma controlului de la Darmanesti, corpul de control al prefectului a constatat, conform adresei 307103/2 decembrie 2005, ca „CNNR Darmanesti este o institutie in subordinea directa a Consiliului Judetean Bacau”, „iar in organizarea in teritoriu a centrelor de specialitate au fost identificate o serie de nereguli care necesita remedierea urgenta, banul public nefiind gestionat in conformitate cu prevederile legale”, „toate articolele referitoare la procedura cererii de oferta din OUG 60/2001 (privind achizitiile publice, n.r.) nu au fost respectate”, „in mod gresit s-a tranformat functia de executie de medic, ce o detinea dr. Doran, in cea de inspector de specialitate IA – functia a fost transformata din cea de director in sef centru (…) de aceea s-a ajuns la o discriminare a acestuia la acordarea sporului de munca de la 30la suta la 15 la suta” si „ca in mod gresit a fost internata, in regim de urgenta, la CNNR Darmanesti o pacienta la dispozitia Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau”. Concluzii care s-au dovedit a fi in final nefondate si nereale.

Lucru dovedit printr-un raspuns al Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau care a transmis, punctual, prefectului Gabriel Berca explicatiile cu privire la controlul initial de acesta.

„Au fost doar simple specualtii…”

In ceea ce priveste reorganizarea structurii de personal, se mai precizeaza in adresa DGASPC, totul s-a facut in baza unei hotarari a CJ Bacau, iar prevederea ca si functie de conducere a titulaturii de sef centru sa facut in baza unei hotarari de Guvern, in vigoare la acea data. „Ulterior insa a aparut o alta HG care prevede functia de medic, insa, repet, aceasta a aparut ulterior adoptarii hotararii CJ, explica Sorin Brasoveanu, director DGASPC.

Intre timp, situatia a fost remediata, cum de altfel a fost remediata si problema sporului salarial, spor de altfel aprobat de Colegiul director al DGASPC, din care fac parte toti directorii si sefii de servicii din institutie, dar si trei consilieri judeteni – Elena {ova, oana Chelaru si Cornel Pricope. Au fost doar simple speculatii pe lege, la tot ce s-a intamplat, fara a se lua in considerare si alte hotarari ulterioare”.

Totul a pornit de la un avertisment dat doctorului Doran

„Toata aceasta poveste a pornit de la un avertisment pe care dr. Doran l-a primit din partea DGASPC pentru ca nu si-a indeplinit unele atributii, mai speun Sorin Brasoveanu. In urma unui control de rutina efectuat de noi la centrul de reabilitare condus de dr Doran am constatat anumite deficiente legate de medicamentele si hrana pentru asistati.

In acel moment nu s-a putut face dovada ca toti asistatii din centru primesc un tratament, iar la bucatarie nu era afisat meniul zilnic si nici nu se calculau pe fiecare meniou caloriile necesare fiecarui asistat in functie de boala. Am cerut explicatii, insa aceastea au venit in scris cu intarziere, pe cai ocolite si cu informatii evazive, motiv pentru care am transmis acel avertisment.

De atunci s-a declansat totul, au inceput adresele si de atunci a ajuns si acel memoriu la Prefectura, Consiliu Judetean si alte institutii”. memoriu care a fost baza unui control initiat de Prefectura Bacau. Control al carei concluzii au fost considerate de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap ca fiind „incomplete, chiar eronate”.

„Refuz sa cred ca a fost ceva politic”

„Cred ca s-a dat prea mare importanta unei chestiuni minore, a concluzionat Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau. Iar doctorul Doran nu facea toate acestea daca nu avea sustinere. Ma asteptam ca si eu la randul meu sa fiu sustinut, insa prefectul in loc sa medieze acest conflict, el l-a amplificat. refuz sa cred ca tot ce s-a intamplat poate fi ceva politic.

Domeniul protectiei copilului, in care Bacaul a avut o contributie majora, a fost dat ca exemplu in raportul de tara pentru tarile Europei de Est, iar multe servicii de ale noastre au devenit modele la nivel national. Cred ca asta trebuie apreciat…”.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*